Lazdijuose Vietos savivaldos diena sutikta matuojantis tautinį kostiumą

Minint Vietos savivaldos dieną, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos darbuotojai buvo pakviesti dalyvauti akcijoje „Pasimatuok tautinį kostiumą“, skirtoje Tautinio kostiumo metams paminėti. Savivaldybės II aukšto fojė nuo pat ryto iki vidurdienio įvairių administracijos skyrių specialistai, vedėjai bei kiti darbuotojai, suradę laisvą minutėlę, ryžosi pirmąkart pasipuošti tautiniais Dzūkijos krašto drabužiais.

Pasimatuoti ir pasipuikuoti tradiciniu rūbu taip pat panoro ir Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis bei jo patarėjas Jonas Gudžiauskas, administracijos direktorius Gintautas Salatka ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Justina Greblikaitė.

„Ši akcija yra puikus būdas populiarinti tautinį kostiumą, kuris yra mūsų šalies kultūros išraiška, vienas iš svarbiausių tautos ir valstybės simbolių. Mūsų savivaldybė ne vienerius metus skiria ypatingą dėmesį tautinio kostiumo įsigijimui. Juo puošiasi visi mūsų krašto kultūros ir ugdymo įstaigų folkloro bei tautinių šokių kolektyvai. Tad dabar turime tikslą, kad kuo daugiau eilinių gyventojų pamėgtų tradicinį mūsų tautos drabužį, norėtų jį įsigyti asmeniškai ir juo vilkėtų per nacionalines bei šeimos šventes“, – sakė Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, ne vienerius metus su žmona Lina šokęs Lazdijų kultūros centro tautinių šokių kolektyve „Lazdija“.

Viena iš svarbiausių dzūkų tradicinio kostiumo detalių – juosta, išmarginta įvairiais raštais ir simboliais. Todėl Lazdijų rajono savivaldybėje vykusios akcijos „Pasimatuok tautinį kostiumą“ metu savivaldybės administracijos darbuotojai taip pat buvo kviečiami surinkti Lazdijų krašto muziejaus paruoštą dėlionę su dzūkiškose juostose vyraujančiais simboliais bei sužinoti apie įvairių simbolių prasmę.

Pasak Lazdijų savivaldybės administracijos darbuotojų, akcija „Pasimatuok tautinį kostiumą“ suteikė puikią galimybę daugeliui pirmą kartą pasipuošti nacionaliniu kostiumu, sužinoti įdomių dalykų apie tradicinio kostiumo nešioseną, Dzūkijos krašto tautinio kostiumo ypatumus bei smagiai ir turiningai paminėti Vietos savivaldos dieną.

Tie Lazdijų rajono savivaldybės administracijos darbuotojai, kurie neišdrįso pasipuošti tradiciniu dzūkų drabužiu, būrėsi prie Alytaus kraštotyros muziejaus Lazdijuose eksponuojamos sienelės ir tokiu būdu „prisimatavo“ tautinį kostiumą.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *