Planuojamu paminklu nepatenkinti Pirmojo Alytaus gyventojai pasirašinėja peticiją

Sužinojusi, koks paminklas jau po maždaug dviejų metų iškils Pirmojo Alytaus aikštėje, šio mikrorajono bendruomenė inicijavo elektroninės peticijos „Už I Alytaus aikštę ir jos išsaugojimą!“ pasirašymą. Alytaus miesto savivaldybės organizuotą konkursą laimėjo metalinio bunkerio projektas. Jo autorius kaip apdovanojimą gaus 2 tūkstančius eurų.

Šio, Dainavos apygardos partizanams skirto, paminklo statybas finansuos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Tam numatyta išleisti 60 tūkst. eurų, o paminklas Pirmojo Alytaus aikštėje turėtų ibūti pastatytas 2019 metais.

„Informuojame, kad gyventojams, įstaigų darbuotojams, jų bendruomenėms didelį nerimą kelia sumanymas Pirmojo Alytaus aikštėje įprasminti Dainavos apygardos partizanų atminimą. Mes – už Lietuvos partizanų, kaip šalies istorijos dalies, įamžinimą, tačiau manome, kad toks paminklas neturėtų būti statomas vietoje, kurioje nevyko kovos, nėra palaidojimų.

<…> Taip pat atkreipiame dėmesį, kad paviešinus Dainavos apygardos partizanų paminklo konkursui pateiktas vizualizacijas, sunerimo ne vienas pirmalytiškis – vietos gyventojai niekieno neraginti kone vienu balsu pasisakė prieš siūlomą pamėgtos istorinės erdvės sudarkymą.

Kai kurių konkurso dalyvių siūlymai galbūt yra meniški ir profesionaliai įprasminti, tačiau primena tokius pat sovietinius laikus ir metodus, kai aikštei taip pat nenatūraliai buvo “priklijuotas” pavadinimas “Tarybų aikštė”, o joje iki šių dienų tebestovi… monumento sovietmečio partizanams dalis (arčiau vaikų darželio teritorijos ir fontano)“, – rašoma peticijos tekste.

Jos autoriai – Pirmojo Alytaus gyventojai ir asociacijos „I Alytus“ nariai taip pat atskleidžia savo planuojamus siekius, kad ateityje aikštė būtų skirta miesto istorijos įamžinimui, ji iliustruotų miesto istoriją – senąją Rotušę, buvusią pirmąją Turgaus aikštę, 500 metų skaičiuojančius rūsius, pirmąją lietuvišką Alytaus mokyklą.

Peticijoje prašoma palikti istorinę aikštę miestelėnams ir tūkstantmetei Alytaus miesto istorijai, o 1944-1953 m. partizanus pagerbti tam tinkamoje, su rezistencija susijusioje, su esamais architektūriniais sprendiniais ir meniniais sprendimais derančioje Dzūkijos sostinės vietoje.

Iš viso konkursui buvo pateiktos šešios Dainavos apygardos partizanams skirto paminklo idėjos (Alytaus miesto savivaldybės nuotr.):

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *