Ar turi pagrindo nuogąstavimai dėl Lietuvai gresiančių sankcijų ir šalto vandens branginimo?

Viešojoje erdvėje pasirodžiusi žinia, kad dėl nepakankamo prie centralizuotos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemos prisijungusių vartotojų skaičiaus Lietuvai gresia didžiulė bauda, netrukus pagimdė prielaidą, kad ta bauda bus paskirstyta savivaldybėms, o gyventojams dėl to brangs geriamasis vanduo.

Bendrovės „Dzūkijos vandenys“ atstovai patikino, kad yra sėkmingai įgyvendinusi Europos sąjungos struktūrinės paramos lėšomis finansuotus projektus ir pasiekusi planuotą rezultatą – Alytaus miesto savivaldybėje prie centralizuotos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemos yra prisijungę daugiau kaip 95 procentai gyventojų. O tai atitinka visus keliamus reikalavimus ir nesudaro prielaidų nei sankcijoms, nei vandens brangimui.

Visame Alytaus mieste yra tik apie šimtas individualių namų, kurie šiuo metu neturi galimybės prisijungti prie centralizuotai tvarkomų nuotekų tinklų.

Minėti gyvenamieji namai yra atokesnėse, rečiau apgyvendintose Alytaus miesto vietovėse, nutolusiose nuo centralizuotų tinklų, todėl tokių būstų prijungimas iš bendrovės pareikalautų didelių investicijų.

Žinoma, vis dar yra ir tokių, kurie galimybę prisijungti prie centralizuotos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemos turi, tačiau ja nepasinaudoja.

Vieni teisinasi, kad tam nėra lėšų. Kiti teigia, kad yra įsirengę vietinius nuotekų valymo įrenginius, investavę savo lėšas ir nenori jų dar kartą skirti. Tačiau tokių gyventojų – mažuma.

Remiantis „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo“ nuostatomis, gyventojai, kuriems iki sklypo ribos yra nutiestas vandentiekio įvadas ir nuotekų išvadas, privalo per 12 mėn. prisijungti prie centralizuotos sistemos.

Tačiau iki šiol jokie teisės aktai neįpareigojo asmenų jų valdomas geriamajam vandeniui naudoti bei nuotekoms šalinti reikalingas komunikacijas prijungti prie geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros, nutiestos iki tokio asmens turto ribos.

Dabar šalies vyriausybė jau rengia įstatymo pataisas, kuriose bus numatytos baudos neprisijungusiems gyventojams, tačiau jų dydžiai dar neskelbiami.

Aplinkos ministerija, siekdama prisidėti prie Miestų nuotekų direktyvos įgyvendinimo, iš Aplinkos rėmimo programos planuoja skirti 1 mln. eurų (visai Lietuvai, ne tik Alytui) privačių namų prijungimui prie nuotekų surinkimo infrastruktūros.

Šiuo metu žinoma, kad vienai savivaldybei bus skiriama ne didesnė kaip 100 tūkst. eurų dotacija su sąlyga, kad savivaldybė prisidės ne mažiau kaip 30 proc. įgyvendinamo projekto išlaidų sumos. Vieno būsto prijungimui bus skiriama ne daugiau kaip 1000 eurų ir pirmumo teisę turės  gaunantys piniginę socialinę paramą.

Paraišką dėl dotacijų skyrimo Alytaus miesto savivaldybė Aplinkos ministerijai turės pateikti iki šių metų lapkričio 1 d. Paraiškoje ir bus numatyta, kiek gyventojų planuojama prijungti pasinaudojant skiriama parama.

UAB „Dzūkijos vandenys“ fotografija ir informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *