Sukelti chaosą Alytaus švietimo bendruomenėje nepakako, sekantys eilėje – sporto atstovai

Alytaus valdžia užsimojo nutraukti savivaldybės turto panaudos sutartis su keturiais miesto klubais ir iškeldinti juos iš dabartinių patalpų Alytaus sporto ir rekreacijos centre (ASRC). Pagal parengtą sprendimo projektą sutartis dar nepasibaigus jų terminui norima nutraukti su sporto klubu „Margiris“, šokių studija „Alemana“, Alytaus tradicinio aikido klubu bei visuomenine organizacija „MMA“, valdančia sporto centrą „Roninas“. Sprendimą planuojama priimti jau sekančiame savivaldybės tarybos posėdyje.

Tikriausiai tik retas alytiškis nežino, kuo užsiima šie klubai, ką yra nuveikę Alytaus miesto ir gyventojų labui, juk ir laiko tam būta daug. Štai, pavyzdžiui, „Margiris“ ASRC patalpose dirba jau 30 metų, „MMA“ – 19, „Alemana“ – 15, aikido klubas – 14. Jų veikla yra žinoma ne tik Alytuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose, užsienio šalyse. Tai, ką klubai per šiuos dešimtmečius padarė, iliustruoja šimtai padėkų ir apdovanojimų, tūkstančiai išugdytų sportininkų, savomis lėšomis suremontuotos patalpos, kuriose užsiėmimus šiandien lanko daugybė įvairaus amžiaus alytiškių.

Visi džiaugiamės, kai populiariame televizijos projekte Alytaus miesto choras tampa geriausiu… Puiku, kad perspektyvūs miesto sportininkai palaikyti fizinę formą gali profesionaliai įrengtame sporto klube nemokamai… Didžiuojamės, kad Lietuvos bušido federacijai vadovauja alytiškis, o užsienio šalyse vykstančiuose aikido kovų renginiuose nuolat minimas ir Alytaus vardas…

Priežastys verčia abejoti

Vieną rytą iš savivaldybės gauti raštai apie ketinimus nuo spalio 31 dienos nutraukti panaudos sutartis keturių klubų vadovams buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus – per visus darbo metus nieko panašaus nėra nutikę. Labiausiai šokiravo faktas, kad sutartis norima nutraukti ankščiau laiko – oficialiai jos baigia galioti 2019 metų rugpjūtį, neturint tam rimtų priežasčių. Klubų vadovai tikina jau konsultavęsi su teisininkais ir neatmeta galimybės, esant nepalankiam miesto valdžios sprendimui, savo teises ginti teisme.

Sutartis prieš terminą nutraukti siūloma motyvuojant tuo, kad ASRC patalpos, kuriomis šiuo metu naudojasi klubai ir kurių bendras plotas siekia daugiau nei 900 kvadratinių metrų, bus reikalingos bokso ir dziudo šakų sportininkams. Šiuo metu jie sportuoja Alytaus sporto mokykloje, Matučio gatvėje, tačiau tas patalpas planuojama remontuoti. Įdomiausia tai, kad kol kas nėra nei parengto sporto mokyklos remonto projekto, nei tam numatytų lėšų, o apie nenorą persikelti į ASRC patalpas yra užsiminę ir šių šakų treneriai.

Būdas išsireikalauti mokesčio už nuomą?

„Visi esame suplanavę darbus, užsiėmimus lanko tūkstančiai alytiškių, kai kurie jų ruošiasi varžyboms, čempionatams. Baigsis sutarčių laikas, tada ir ieškokime sprendimų, kam tą chaosą kelti dabar. Suprantu, kad šios valdžios kadencija artėja į pabaigą, bet juk valdžios nuolat keičiasi, o mūsų darbai Alytaus miestui tęsiasi jau dešimtmečius ir iki šiol niekam nekliuvo“, – sako sporto klubo „Margiris“ vadovas Rolandas Matonis.

„Man sveiku protu nesuvokiama, kas čia vyksta. Bandoma susidoroti su tais, kurie ilgus metus dirba Alytaus ir jo žmonių labui, neša miesto vėliavą už jo ribų, formuoja įvaizdį, ugdo jaunąją kartą. Prieš daugiau kaip tūkstantį metų pasibaigę valdovų laikai, panašu, sugrįžo į Alytų“, – nusivylimo neslepia ir Alytaus tradicinio aikido klubo vadovas Jonas Baliutis.

Klubų vadovai sunkiai randa paaiškinimus tokiems vietos valdžios užmojams, vienas variantų – išsireikalauti iš klubų mokėti nuomos mokestį. „Niekada nelikome skolingi. To, ko nesumokėdavome per nuomos mokestį, ir dar daugiau, grąžindavome miestui, jo žmonėms. Perspektyvūs sportininkai turi galimybę sportuoti nemokamai, miestelėnai – pigiau, treneriai dirba šviečiamąjį darbą su jaunimu be jokio atlygio, dalyvaudami įvairiuose renginiuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse, reprezentuojame Alytų. Tai ne tas pats, kas pašnekėti valandą per radiją ir sumokėti krūvą pinigų, jau daug metų dirbame geranoriškais mainais“, – dėsto R. Matonis.

Viltys į sekančius rinkimus

Anot šokių studijos „Alemana“ vadovo Kęstučio Bernatavičiaus, nusprendus iš klubų reikalauti nuomos mokesčio savivaldybė prarastų tikrai daugiau, paslaugos juose brangtų ir alytiškiams. „Per metus kiekvienas klubas už patalpų nuomą sumokėtų po kelis tūkstančius eurų, tačiau tai, ką duodame miestui verta gerokai didesnių pinigų.

Nežinau, tikiuosi, kad nugalės sveikas protas ir ramiai išlauksime 2019-ųjų rugpjūčio mėnesio, kai pasibaigs dabartinių sutarčių galiojimo laikas, o valdžioje bus kiti, ne griaunantys, o statantys, ne trukdantys, bet padedantys“, – sako K. Bernatavičius.

„Tai labai neapgalvotas valdžios sprendimas, viliuosi, kad jis nebus įgyvendinamas. Patyręs politikas, viską įvertinęs ir dirbantis Alytaus miesto labui, tokių sprendimų nepriimtų. Visi keturi klubai per tiek darbo metų yra vienaip ar kitaip susiję su kas trečiu miestelėnu, tapę Alytaus dalimi, kodėl norima juos pašalinti, jei iki šiol sėkmingai ir naudingai dirba? Neprašome pagalbos, bet bent jau netrukdykite“, – susidariusią situaciją komentuoja sporto centro „Roninas“ vadovas ir Lietuvos bušido federacijos prezidentas Donatas Simanaitis.

Vienas komentaras apie “Sukelti chaosą Alytaus švietimo bendruomenėje nepakako, sekantys eilėje – sporto atstovai

  1. Pirmiausia cia yra verslas ir uz nuoma reiktu moketi rinkos kaina.Miestelenai uz suteiktas paslaugas tai pat atsiskaito. Taigi kodel tas kas turi uzsiemes isskirtine vieta sios srities verslui turi buti dar ir privilegijuotas del mazesnes nuomos kainos?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *