Į Alytų atvyko pasaulio elito antrininkai

Neįtikėtina! Alytaus kultūros ir komunikacijos centre susirinko pasaulio elitas – tokia pirma mintis kilo, kai atvėriau ekspozicijos salės duris. Vis dėlto priėjus arčiau tenka pripažinti, kad akys mane apgavo. Tai vaškinių figūrų paroda, į Alytų atkeliavusi iš Sankt Peterburgo.

Viena vertus, trumpam nusivyliau, kad neteks padiskutuoti su Albertu Einšteinu apie visatos paslaptis, o Napoleono Bonaparto paklausti, kaip jis jautėsi pralaimėjęs Vaterlo mūšį, kita vertus – likau priblokštas skulptūrų tikroviškumo. Tikrų akių protezai ir natūralių plaukų ūsai puikiai atlieka savo darbą, nes tik užsidėjus skeptiko akinius ir narstant skulptūras atomų ar ląstelių tikslumu gali įžvelgti skirtumus.

„Daugiausiai kritikos sulaukia aktorių skulptūros, nes žmonės jas lygina su paskutiniame filme matyta aktoriaus išvaizda, o skulptūra gali būti padaryta pagal ankstenį atvaizdą“, – šiandien atidaryme pažymėjo parodos organizatorius Armenas Arutjunjanas.

Anot jo, vaškines figūras kūrė meistrai iš Olandijos, Belgijos, Estijos bei Rusijos, o pagaminti vieną tokią vidutiniškai trunka apie pusmetį. Bene daugiausiai laiko pareikalauja plaukų tvirtinimas, juk ant kūrinio galvos jų yra tiek, kiek pas gyvą žmogų – dešimtys tūkstančių! Neretai vaškines figūras kuria jaunesni žmonės, mat vyresnieji pritrūksta kantrybės.

„Jei asmenybė neturi plaukų, tai jo vaškinei figūrai pagaminti nereikia pusmečio,o jei ji barzdota ir žila, kaip pavyzdžiui „istorijos tėvas“ Herodotas, tai užtrukti gali ir ilgiau, juk reikia tiksliai atkartoti barzdos plaukų spalvos tonus“, – pasakojo A. Arutjunjanas, kuriam labiausiai patinka Veneros gimimą iliustruojanti skulptūra.

Šiandien, parodos atidarymo metu, vyresnės kartos atstovai labiausiai žavėjosi aktorių Luji de Funeso ir Pierro Richardo skulptūromis, jaunieji lankytojai būriavosi šalia dainininkės Lady Gagos, filmų „Karibų piratai“ ir „Ledynmetis“ personažų.

Nuo spalio 7 iki lapkričio 11 dienos veiksiančioje parodoje galima sutikti 35 „antrininkus“, o apsilankyti tikrai verta – juk ne kasdien gali pasidaryti asmenukę su Ivanu Rūsčiuoju ar jau minėta Lady Gaga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *