Grybų šventės užkulisiai: šalin tradicijos, pirmyn asmeninės ambicijos

Varėnos rajono savivaldybės nuotr.

„Grybų šventėje varėniškiams vietos nėra“, – pokalbį pradeda Varėnoje gyvenantis Povilas Petrušis. Šių metų renginyje jo siūlomoms pramogoms – pripučiamiems batutams – vietos neatsirado, nors dar pernai jie džiugino mažuosius Grybų šventės dalyvius.

Rugpjūčio pabaigoje paskambinęs Varėnos seniūnui Daliui Lukminui ir pasiteiravęs apie galimybes dalyvauti šiųmetėje Grybų šventėje, telefono ragelyje vyras išgirdo istoriją apie „juodąjį sąrašą“, kuriame jis atsidūręs po praeitų metų šventės, kadangi liko skolingas už vietą.

Kodėl tik dabar seniūnas užsiminė apie skolą – neaišku, juk galimybių tikrai būta ir ankščiau. P. Petrušio šeimos namas stovi netoli seniūno tėvų namo, todėl vyrai kartas nuo karto gatvėje susitikdavo, pasilabindavo, persimesdavo vienu kitu žodžiu.

„Suprantat nebūtų taip skaudu, jei skolos būčiau negrąžinęs piktybiškai, bet niekada apie pinigus už vietą su seniūnu kalbos nebuvę: nei prieš praeitą Grybų šventę, nei po jos. Neesu gavęs jokio kvito apmokėjimui, net nežinau, kokio dydžio ta skola“, – pasakoja varėniškis.

Tąkart pokalbio telefonu metu jis patikino seniūną, kad skola bus sumokėta nedelsiant, ne tik už praeitus, bet ir šiuos metus, seniūnija lai priskaičiuojanti dar ir delspinigius. D. Lukminas pasiūlė P. Petrušiui paskambinti rugsėjo 1 dieną, kai jau tiksliai bus žinoma, kas ir kur šventės metu turėtų įsikurti.

„Paskambinęs nurodytą dieną iš seniūno išgirdau, kad šiemet vietos Grybų šventėje man neatsirado, mat esu vienas iš naujokų, joje dalyvavau tik kartą, organizatoriams nesinori atsakyti senbuviams, o visi netilpsime“, – pokalbio telefonu detales prisiminė Povilas.

Tokie besikeičiantys seniūno D. Lukmino argumentai sukėlė jam įtarimų, todėl iškart po savaitgalio, rugsėjo 4 dieną, pirmadienį, dėl dalyvavimo Grybų šventėje raštu jis kreipėsi į Varėnos rajono savivaldybės merą bei administracijos direktorių.

Atsakymo sulaukė rugsėjo 21-ąją, likus dviems dienoms iki Grybų šventės pradžios. Jame buvo išdėstyta, kad renginyje pramogoms organizuoti jam vieta skirta nebus. Esą Grybų šventės organizacinis komitetas nusprendė Varėnos miesto parko teritorijoje neskirti vietų prekeiviams, o ir rekonstruojamos Vasario 16-osios gatvė bei J. Basanavičiaus gatvės atkarpa apribojo prekeivių patekimą į šventę.

Visiems šiems įvykiams P. Petrušis turi savo paaiškinimą. Jis spėja, jog į „juodąjį“ Varėnos seniūno sąrašą pateko ne dėl skolos ir ne dėl rekonstruojamų gatvių ar kitų priežasčių. Esmė čia tikriausiai slypi šios vasaros pradžios įvykiuose, kai Varėnos seniūno D. Lukmino tėvai sumanė parduoti savo namą.

Gatvės gyventojai, tame tarpe ir P. Petrušis, sužinoję, kad namą ketina įsigyti Varėnos rajono savivaldybė ir vykdant vaikų socialinės globos sistemos pertvarką apgyvendinti juose vaikų globos namų „Spengla“ auklėtinius, pradėjo rinkti parašus, kreipėsi į aukščiausius valdininkus.

„Pirmiausia, vieta tam nėra tinkama – namas yra maždaug keturi kilometrai už Varėnos, antra, gatvės gyventojų niekas nepaklausė – nori jie tokios kaimynystės ar ne, trečia – tai Varėnos seniūno tėvų namas, kažkas pagalvojo apie galimus interesų konfliktus? Tai va, tada buvau tarp pasipriešinusių, o dabar vyksta tai, kas vyksta“, – pasakoja P. Petrušis.

Portalo dzukijosveidas.lt telefonu kalbintas Varėnos seniūnas Dalius Lukminas neigia visus kaltinimus, esą tokių kaip P. Petrušis, tai yra negavusių vietos šių metų Grybų šventėje, yra apie trys šimtai. „Šiemet šventės organizatoriai nusprendė, kad miesto parko centre įsikurs tik seniūnijų kiemeliai, prekeivius sumanyta iškelti į parko pakraščius, o vietos juose yra tiek, kiek yra, jie – ne guminiai, todėl ir netilpo visi norintys“, – sakė Varėnos seniūnas. Paklaustas apie P. Petrušio skolą jis nedaugžodžiavo, esą tai nebuvo esminis dalykas, apie 17 eurų siekianti skola neįtakojo sprendimo neįsileisti varėniškio siūlomų pramogų į šių metų Grybų šventę.

Tačiau savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rugsėjo 22 dieną Varėnos seniūnas Dalius Lukminas įvardijo visai kitas priežastis. „Pripučiami batutai Varėnoje“ dar iki šiol yra nesumokėję už praėjusių metų Grybų šventės prekybos vietą. Jau rugpjūčio 28 dieną, kai buvo telefonu susisiekta dėl prekybos vietos, jiems buvo pasakyta, kad kreipiasi per vėlai ir vietų jau nebelikę. Patartume susimokėti skolas ir kitais metais dėl vietos rezervacijos kreiptis anksčiau“, – savo paskyroje rašo Varėnos seniūnas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *