Ar Alytuje atsiras dar viena socialinių paslaugų įstaiga?

Jau rytoj Alytaus miesto taryba spręs, ar Dzūkijos sostinėje bus lemta atsirasti dar vienai socialines paslaugas teikiančiai įstaigai – savarankiško gyvenimo namams.

Pritarus šiam Alytaus nakvynės namų direktoriaus Artūro Galakvoščiaus siūlomam projektui savivaldybė jo įgyvendinimui iš biudžeto turėtų atseikėti apie 160 tūkst. eurų. Dar maždaug 350 tūkst. eurų būtų gauta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Bendra projekto vertė siekia daugiau kaip 570 tūkst. eurų.

Tarybos nariams pritarus, Alytaus nakvynės namų pastate naujoji įstaiga įsikurti galėtų jau kitąmet, o joje pagalbos sulauktų įvairūs žmonės: nuo be tėvų likusių 16-mečių ar smurtą patyrusių moterų iki iš įkalinimo įstaigų sugrįžusių asmenų. Už daugiau kaip pusę milijono eurų būtų atlikta Nakvynės namų pastato dalies rekonstrukcija, pakeistas stogas, įrengtos gyvenamosios patalpos, kuriose apsistoti galėtų apie 20 asmenų.

Anot A. Galakvoščiaus, savarankiško gyvenimo namus įkurdinus Alytaus nakvynės namų pastate pakaktų dviejų papildomų darbuotojų, iškėlus ją į kitą vietą – prireiktų net devynių. „Būtų apmaudu netekti Europos Sąjungos paramos, investuota ir į paties projekto parengimą“,- sako A. Galakvoščius.

Tačiau kai kuriems Alytaus politikams tokie Nakvynės namų vadovo planai kelia didelių abejonių. Tarybos narys, socialdemokratų frakcijos atstovas Nerijus Cesiulis rėžia tiesiai šviesiai, kad šis projektas – akivaizdus pinigų švaistymas. Jam įgyvendinti numatytų 600 tūkst. eurų pakaktų pripirkti butų įvairiuose Alytaus mikrorajonuose, už tokią sumą galima būtų įsigyti net „Dzūkijos“ viešbutį su visais jo baldais.

„Suprantu, reikia rūpintis normalų gyvenimą norinčiais pradėti žmonėmis, bet tik skiriant ne tokias milžiniškas sumas. Pažiūrėkime, kaip Alytuje gyvena vaikus auginančios jaunos šeimos, gal geriau į jas atsigręžkime, o ne už šimtus tūkstančių įrenginėkime butus nakvynės namuose,- portalui dzukijosveidas.lt sakė N. Cesiulis. – Ten net vieta integracijai netinkama: pirmame aukšte glaudžiasi asocialūs, įvairių priklausomybių turintys asmenys, sekančiuose – taip pat problemų nestokojantys, o paskutiniame apgyvendinsime tuos, kurie nori integruotis į visuomenę. Atrodo tikrai keistai“.

Jo kolegė Laima Vincė Kirkliauskienė laikosi panašios nuomonės. „Žiūrint iš žmogiškosios pusės – reikia padėti kiekvienam žmogui, kita vertus – tai yra labai dideli pinigai ir privalome žiūrėti visumą. Suvokiu, kad nepritardami projektui rizikuojame prarasti Europos Sąjungos pinigus, tačiau ar savarankiško gyvenimo namai yra vienintelis Alytaus miesto skaudulys?

Dirbu Kultūros, švietimo ir sporto komitete, žinau, kokiomis sudėtingomis sąlygomis gyvena mūsų miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Alytų tituluojame šeimos miestu, tačiau mūsų jaunos šeimos šiandien labai sunkiai verčiasi“,- kalbėjo tarybos narė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *