Penki Dzūkijos regiono apžvalgos bokštai, kuriuos verta aplankyti

Apžvalgos bokštai, kurių mūsų šalyje vis daugėja, yra idealiausia, plius nemokama, pramoga aukščio nebijantiems lietuviškos gamtos gerbėjams. Dzūkijoje jų irgi yra, net tokių, kurie įsitvirtinę Lietuvos įspūdingiausių viršuje. Įvertinkite savo aukščio baimę ir kol ruduo dar neįsibėgėjo pirmyn į Dzūkijos regiono apžvalgos bokštus!

1. Merkinės apžvalgos bokštas

26 metrų aukščio, neeilinės architektūros Merkinės apžvalgos bokštas, kitaip dar vadinamas „Pušų gojelis“, įrengtas Dzūkijos regioninio parko teritorijoje, Varėnos rajone, Merkinės pakraštyje esančiame Zakavolių kaime, dešiniajame Nemuno krante.

Architekto Arvydo Gudelio suprojektuotas apžvalgos bokštas yra vienas gražiausių saugomose Lietuvos teritorijose, statinio metalinės konstrukcijos puikiausiai įsilieja į pušyną: kūginės kolonos primena medžių kamienus, o aikštelės – medžių lajas. Užlipus į bokšto viršų nė sekundei nedingsta jausmas, jog jis lengvai juda.

Nuo bokšto viršaus akimis aprėpsite tiek, kiek matytumėte stovėdami ant devynių aukštų namo stogo. Čia kaip ant delno matosi beveik visas Nemuno kraštovaizdžio draustinis, Nemuno ir Merkio santaka, Pastraujo sala, Merkinės tiltas, piliakalnis ir garsioji piramidė.

Merkinės apžvalgos bokštas. www.pamatyklietuvoje.lt nuotr.

2. Metelių apžvalgos bokštas

Lazdijų rajone, tarp Dusios ir Metelio ežerų, pietinėje Metelių kaimo dalyje, įrengtas 15 metrų Metelių regioninio parko apžvalgos bokštas, kurį, kaip ir Merkinės apžvalgos bokštą, suprojektavo architektas A. Gudelis. Metalines konstrukcijas apjuosus medinėmis sijomis statiniui puikiausiai pavyko įsilieti į nuostabų Metelių regioninio parko kraštovaizdį.

Aukščio pakanka tam, kad pamatyti įstabaus grožio Metelių kraštovaizdžio draustinį, kone visą Metelių kaimą, Papėčių piliakalnį, šlapią Kemsinės pievą, Metelio ežero platybes ir dalį vadinamosios Dzūkijos „jūros“ – Dusios ežero.

Ruduo – pats tinkamiausias laikas apsilankyti šiame bokšte, šimtai gulbių nebylių renkasi Kemsinės pievoje, kad kartu išskristų žiemoti į šiltus kraštus, džiaugsmas akims garantuotas.

Metelių apžvalgos bokštas. Metelių regioninio parko nuotr.

3. Čepkelių raisto apžvalgos bokštas

Varėnos rajone, Marcinkonių kaime, saugomoje Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato teritorijoje, stovi 18 metrų aukščio Čepkelių raisto apžvalgos bokštas. Nuo jo viršaus atsiveria vaizdas į Čepkelių raisto platybes – miškingomis salomis iškaišytas pelkes.

Jei vaizdų iš bokšto apžvalgos aikštelės jums per mažai, leiskitės į ekskursiją 1,5 kilometro ilgio Čepkelių raisto pakraštyje įrengtu mediniu mokomuoju taku. Vaikštinėdami po pelkę ir aplink ją, susipažinsite su vieta, pušynais apaugusiomis kopomis, pelkės ir miško flora bei fauna.

Tiesa, norintys patekti į šią teritoriją privalo pasirūpinti rezervato direkcijos leidimu. Keliaudami į Čepkelių apžvalgos bokštą turėtumėte žinoti ir tai, jog saugomoje teritorijoje draudžiama bet kokia ūkinė veikla – žvejyba, uogavimas, grybavimas ir kitos.

Čepkelių apžvalgos bokštas. www.pamatyklietuvoje.lt nuotr.

4. Veisiejų apžvalgos bokštas

Lazdijų rajone, vienu kilometru į pietryčius nuo Veisiejų miestelio nutolusiame Kailinių kaime, Snaigyno ežero šiaurės vakarinėje dalyje, stovi 15 metrų aukščio Veisiejų-Snaigyno apžvalgos bokštas. Nuo jo atsiveria ne tik Snaigyno ežero grožis su visomis trimis jo salomis, bet ir Veisiejų panorama.

Įdomu tai, kad šį bokštą pavyko pastatyti vos per šešias savaites iš 25 tonas sveriančių metalo konstrukcijų. Jo geometrija paprastesnė, tačiau architektūra išskirtinė: jis primena taurę, kurią juosiantys sraigtiniai laiptai pakelia į apžvalgos aikštelę.

Nors nuo Veisiejų-Snaigyno apžvalgos bokšto viršaus matosi įspūdingi gamtos vaizdai, tačiau statinio konstrukcija iš pasvirusių kolonų priverčia prieš lipant sukaupti visą drąsą.

Veisiejų apžvalgos bokštas. Lazdijų turizmo informacinio centro nuotr.

5. Puvočių apžvalgos bokštas

Šalia Dzūkijos nacionaliniam parkui priklausančio etnografinio Puvočių kaimelio, esančio Varėnos rajone, tarp Merkinės ir Marcinkonių, stovi kol kas aukščiausias apžvalgos bokštas Dzūkijoje.

Jo apžvalgos aikštelė, primenanti ratu besisukantį siaurą balkoną, įrengta 30 metrų aukštyje, mobiliojo ryšio bokšte.

Pakilus į ją siaurais metaliniais laipteliais būsite apdovanoti unikaliais vaizdais – nuo apžvalgos aikštelės atsiveria visas Puvočių kaimelio grožis ir dideli Varėnos rajono miškų horizontai.

Tiesa, kartu su savimi turėtumėte pasiimti visą savo drąsą, kurios tikrai prireiks jei ne kopiant į viršų, tai nulipant į apačią – nuo pro laiptų ir turėklų tarpus matomų vaizdų išties sukasi galva.

Puvočių apžvalgos bokštas. www.pamatyklietuvoje.lt nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *