Alytuje praūžė penktoji „Grikių šventė“

Jaunimo parke nuvilnijo renginys, kuriame visas dėmesys atiteko jo didenybei grikiui. Šiandien vykusios „Grikių šventės“ metu žmonės galėjo įsitikinti, kad šie grūdai gali būti dedami ne tik į lėkštę, bet ir tapti meno šedevru ar net krepšinio kamuoliu.

Tai penktoji „Grikių šventė“ ir, pasak vieno iš renginio organizatorių, alytiškiams puikiai pažįstamo istoriko Vilmanto Dunderio, tikriausiai paskutinė. Esą šventės programa sensta ir kasmet vis sudėtingiau rasti naujų, su ja susijusių produktų, amatų, ekspertų. Tuo tarpu jam ir kolegoms iš Alytaus kraštotyros muziejaus norisi miestelėnams pateikti vis naują Alytaus istorijos tarpsnį ar paveldą.

„Prieš kažkur penkiolika metų darėm amatų šventes. Tai buvo bandymas atgaivinti dar tarpukariu vykusią mugę. Vėliau šios šventės pradėjo plisti kiekvienam mieste ir miestelyje, o jų dalyviai dažnai kartojosi: tie patys amatininkai ir veikėjai, tas pats veiksmas… Su laiku tai tapo nebeįdomu. Mes vienais metais organizavom renginį, skirtą tautinių mažumų kulinariniam paveldui, kitais – kitokias šventes, kol ieškodami Dzūkiją atspindinčios kultūros atradom grikį“,- prisiminė V. Dunderis.

Anot jo, tai buvo puiki mintis ne tik dėl to, kad panašaus renginio Lietuvoje nebuvo, bet ir dėl grikių dzūkiškumo. Jie daugiausiai auga Dzūkijoje. Ką ant smėlio sodint? Tik grikius. Kita vertus, grikių šventės pabaiga reikštų, kad alytiškiai išvys kažką naujo.

Paskutinė ar nepaskutinė, tačiau šiandieninė šventė buvo išties vykusi. Vienai dienai kultu virtusį grikį buvo galima pamatyti netikėtomis formomis. Lėlės, koliažai, krepšinio kamuoliai ir net šaškės iš grikių – visa tai buvo galima ne tik išvysti, bet ir išbandyti ar pagaminti.

Sportinėje šventės dalyje, pavadintoje „grikiada“, jėgas buvo galima pasitikrinti metant „baudgrikes“ – kažką panašaus į krepšinio baudų metimus, tik vietoje kamuolio rankose laikant grikių maišą, kiti dalyviai mieliau rinkosi „grikšaškes“ ir „grikvaržybes“. Tiesa, retas atsispyrė šventės metu sukirsti dubenį grikių košės ar porciją grikių blynų.

„Grikių lapai stiprina mūsų imunitetą, kapiliarus, tinka sklerozės, kosulio, reumatinių susirgimų profilaktikai, mažina cukraus kiekį, skatina virškinimo ir kepenų veiklą“,- šventinėje paskaitoje apie grikių naudą žmogaus organizmui kalbėjo vaistininkas-žolininkas, „Žolinčių akademijos“ viceprezidentas Marius Lasinskas. Anot jo, svarbiausia žinoti, kada rinkti, kaip sudžiovinti ir vartoti, nes vienos naudingos medžiagos yra grikių košėje, kitos – pačiame augale. Augalų augalas tas grikis!

Rokas Markauskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *