Augantis žuvusių ir sužalotų asmenų skaičius keliuose verčia susimąstyti

Prasidėjusi vasara, saulėti orai ir įsibėgėjęs ilgai lauktų atostogų metas jaučiamas ir keliuose. Žmonės aktyviai planuoja savaitgalio išvykas, dažniau leidžia laiką gamtoje ir poilsiauja. Ir nors šis metų laikas visiems asocijuojasi su linksmybėmis, tačiau nelaimingų atsitikimų statistika keliuose yra daug niūresnė. Todėl viena iš prioritetinių Lietuvos policijos veiklos sričių 2017 m. – eismo saugumas ir avaringumo keliuose mažinimas.

Pastebėtina, kad ne visi eismo dalyviai tinkamai įvertina netikėtai pasikeitusias oro sąlygas, matomumą tamsiuoju paros metu, kelio dangos būklę lyjant, savo automobilio padangų būklę ir tuo labiau savo nuovargį. Mažiau patyrę vairuotojai, kurie nors ir nejaučia įgūdžių stokos, tačiau nepasirinkę saugaus greičio, ne retai prisideda prie tragiškų eismo įvykių statistikos. Šiltuoju vasaros metu, kuomet suintensyvėja eismas, padaugėja šalyje ir už jos ribų keliaujančių žmonių skaičius, policija skiria ypatingą dėmesį eismo dalyvių kontrolei – intensyviau tikrina vairuotojų blaivumą, kontroliuoja greitį, didesnį dėmesį skiria pėsčiųjų ir dviračių vairuotojų kontrolei, vykdo prevencinius reidus ir organizuoja eismo saugumo policines priemones.
Nagrinėjant Alytaus apskrityje registruojamų įvykių duomenis, nustatyta, kad nuo 2017 m. sausio mėnesio stebima nuolatinė didėjimo tendencija gaunamų pranešimų apie užregistruotus kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimus. Iki š. m. liepos pabaigos buvo užregistruota 289 Kelių eismo taisyklių (toliau – KET) pažeidimai ir 78 procentus šios kategorijos nusikaltimų įvykdė nuo alkoholio apsvaigę asmenys, kurių kraujyje buvo daugiau nei 1.5 promilės alkoholio. Apskrities mastu, didžiausia dalis nusikalstamų veikų (42 proc.) tenka Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Alytaus apskr. VPK) aptarnaujamai teritorijai. Liūdniausia, kad KET pažeidimų, kurių metu žuvo žmonės ar buvo sutrikdyta jų sveikata lyginant su 2016 m. tuo pačiu laikotarpiu (7 asmenys), o 2017 m. žuvusiųjų skaičius išaugo beveik dvigubai (13 asmenų). Šiuo laikotarpiu vien liepos mėnesį žuvo 5 asmenys (žr. lenteles). Nors 2016 m. ir 2017 m. laikotarpiu nuo metų pradžios užregistruotų nusikalstamų veikų skaičius išaugo vos keliais procentais, tačiau pasekmės buvo daug skaudesnės: 13 žuvusiųjų, 142 asmenys sužeisti (t. y. 13 proc. daugiau sužeistųjų nei pernai).

Liūdna statistika ne tik atsispindi savaitgalio įvykių suvestinėse, ją patvirtina ir vasaros metu aktyviai vykdomų prevencinių priemonių duomenys. Pavyzdžiui, paskutinį liepos savaitgalį Alytaus apskr. VPK pareigūnai vykdė prevencines priemones kelyje Naujieji Valkininkai-Daugai-Alytus bei Alytus-Seirijai-Lazdijai. Akcijos metu buvo stabdomas eismas, naudojami greitį ribojantys ženklai ir vykdoma patikra (žr. nuotraukas).

Liepos 28 d. buvo išaiškintas 1 neblaivus (0.49 prom. alkoholio); 1 neturintis teisės vairuoti vairuotojas, 2 neblaivūs dviratininkai ir 3 asmenys, kurių transporto priemonės nebuvo draustos privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu. Liepos 30 d. pagauti 3 neblaivūs vairuotojai (0.55; 0.54 ir 0.18 (neturintis stažo) prom. alkoholio), 6 vairuotojai, kurie vartojo alkoholį, tačiau neviršijo įstatymu leistinos 0.40 prom. alkoholio normos, 1 neturintis teisės vairuoti, 1 neblaivus dviratininkas, užfiksuoti 2 pėsčiųjų pažeidimai, 2 saugos diržų pažeidimai, 1 kelio ženklo reikalavimų nevykdymo atvejis.
Reikėtų paminėti, kad dviračių vairuotojai taip pat nėra labai drausmingi. Prieš kelias dienas girdėjome įvykį, kai susidūrus dviems dviratininkėms – viena iš jų mirė. Norėtųsi, kad tokių įvykių nebūtų, tačiau nuo metų pradžios Lietuvos policija jau išaiškino daugiau nei 5 000 dviračių vairuotojų padarytų KET pažeidimų, tarp kurių 3 500 neblaivių šių eismo dalyvių. Atitinkamai, Lietuvos kelių policijos tarnyba kartu su Alytaus apskr. VPK, siekdami sustiprinti eismo priežiūros veiksmingumą ir užtikrinti eismo įvykių prevenciją, iki š. m. spalio mėnesio griežtina ir dviračių vairuotojų elgesio kelyje kontrolę.
Šiuo laikotarpiu bus organizuojami reidai kontroliuojant dviračių vairuotojų elgesį prie pėsčiųjų perėjų, KET pagrindinių reikalavimų, susijusių su šviesą atspindinčių elementų dėvėjimu, dviračių šviesos žibintų ir atšvaitų naudojimu laikymąsi. Alytaus apskr. VPK primena, kad pėsčiųjų perėjas dviratininkai turi kirsti nulipę nuo dviračio ir pabrėžia, kad Kelių eismo taisyklių reikalavimai yra ne rekomendacinio pobūdžio, bet privalomi vykdyti.
Linkime saulėtu vasaros laikotarpiu ne tik mėgautis atostogomis, iškylomis, aktyviai leisti laiką gamtoje važinėjantis dviračiais, bet ir pasirūpinti savo, vaikų ir aplinkinių saugumų.
Gražios ir saugios vasaros.

Alytaus apskr. VPK informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *