Alytus pasiruošęs sutikti sugrįžtančius emigrantus ir jų atžalas

Daugybę aštrių diskusijų tarp Alytaus miesto politikų sukėlęs biudžeto perskirstymas galiausiai buvo patvirtintas. Vakar vykusio posėdžio metu paaiškėjo, kokiems savivaldybės „pirkiniams“ tarybos nariai pritarė.

Be to, kad bus perkamas greičio matuoklis, remontuojama kino teatro „Dainava“ fojė, tvarkoma miesto infrastruktūra, vykdomi kiti projektai, jau netrukus Likiškėlių pagrindinėje mokykloje, duris atvers ir Integracijos centras.

Jame į Alytų sugrįžusių emigrantų vaikams bus teikiamos paslaugos, kad šie lengviau ir greičiau įprastų prie pasikeitusios aplinkos, patobulintų lietuvių kalbos žinias, o visiškai jos nemokantys – išmoktų. Planuojama, kad centras bus atviras visiems norintiems, ne tik besimokantiems Likiškėlių pagrindinėje mokykloje. Užsiėmimai vyktų laisvu laiku ir būtų apmokėti iš mokinio krepšelio lėšų.

Nors tinkamų patalpų Alytuje tokio centro veiklai būtų galima surasti nemažai, tačiau Likiškėlių pagrindinė mokykla pasirinkta neatsitiktinai. Būtent emigrantų vaikams skirtos klasės įrengimą mokyklos bendruomenė buvo numačiusi savo strategijos plane ir rodė didžiausią iniciatyvą šiam poreikiui įgyvendinti.

Anot mokyklos direktoriaus Donato Vasiliausko, jei visi procesai vyks be didesnių nesklandumų, Integracijos centras veiklą galėtų pradėti nuo rugsėjo mėnesio. Be to, jau dvidešimties vaikų tėvai yra pareiškę norą, kad atžalos jame lankytų užsiėmimus. Pradžioje jauniesiems emigrantams paslaugas teiks šios mokyklos darbuotojai, vėliau, galbūt teks išplėsti paslaugų spektrą ir ieškoti specialistų papildomai.

„Šiuo metu daug dirbame su šiuo projektu, deriname veiklos modelį, ruošiame ugdymo programą, diskutuojame su vietos politikais ir specialistais, ką ir kaip daryti, kad sugrįžę emigrantų vaikai gautų kokybišką pagalbą. Iš užsienio šalių į Lietuvą sugrįžę vaikai išties susiduria su dideliais išbandymais – greitai integruotis į bendruomenę ir ugdymą nėra labai paprasta, todėl mūsų tikslas būtų jiems palengvinti šiuos procesus“,- sakė D. Vasiliauskas.

Ketvirtadienį vykusio tarybos posėdžio metu vienas iš Integracijos centro idėjos autorių tarybos narys Andrius Jučas dėkojo kolegoms už palankų balsavimą ir užsiminė apie žadėtą prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitą Dzūkijos sostinėje, Integracijos centro atidaryme.

Ingrida Surdokaitė

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *