Alytaus valdžia uždegė žalią šviesą švietimo įstaigų buhalterijos centralizavimui

Portalo dzukijosveidas.lt nuotrauka

Jau nuo lapkričio 1 dienos Alytaus biudžetinių švietimo įstaigų buhalterinę apskaitą tvarkys nauja savivaldybės įstaiga – Alytaus miesto paslaugų centras. Šiandien posėdžiavusi miesto taryba pritarė biudžetinių švietimo įstaigų, kurių yra 32, buhalterijos centralizavimui. Iki numatytos dienos visos jos su naujuoju centru privalo sudaryti sutartis ir perduoti jai savo buhalterinės apskaitos bei finansinius duomenis.

Anot sprendimą pristačiusio savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Jastremsko, švietimo buhalterijos centralizavimas padės efektyviau tvarkyti įstaigų buhalterinę apskaitą, optimizuos jų vidinius resursus, leis racionaliau panaudoti lėšas.

Savivaldybės vadovas pažymėjo, kad rengiant sprendimą buvo atsižvelgta į kitų miestų pavyzdžius ir patirtį. Esą Klaipėdos pavyzdys nežavi, nes palikus švietimo įstaigose apskaitininkus, reforma čia nebuvo įvykdyta iki galo, dalį buhalterinės apskaitos funkcijų ir toliau vykdo jos pačios. Tuo tarpu, Varėnos pavyzdys sektinas.

Anot tarybos narės Nijolės Makštutienės, centralizavus švietimo įstaigų buhalteriją buvo nueita lengviausiu keliu, esą visus su švietimu susijusius klausimus būtų buvo galima išspręsti tinkamai parengtas švietimo pertvarkos planas. „Manau, kad tai daroma tik tam, kad daryti ir užsidėti pliusą, kad kažką padarėme švietimo srityje. Mūsų švietimo įstaigose ir dabar veikia vieninga buhalterinė ir finansų valdymo sistema, ko kitose savivaldybėse nėra“,- sakė buvusi vicemerė.

Daugelis švietimiečių šiai pertvarkai priešinosi ne tik dėl darbo vietų prarasiančių darbuotojų, jiems rūpėjo ir tai, kur bus panaudoti pinigai, kuriuos įstaigoms kasmet pavyksta sutaupyti. V. Jastremskas ramina, kad centralizavus buhalteriją jie niekur nepradings, liks pačioms įstaigoms ir jos galės pinigus panaudoti savo reikmėms. Be to, be darbo liks tik labai maža dalis darbuotojų – kai kurie yra sulaukę pensinio amžiaus, kiti galės pretenduoti į darbo vietas Alytaus miesto paslaugų centre.

Numatoma, kad jame darbuosis ne daugiau kaip 20 žmonių, o jo įsteigimas savivaldybei šiemet kainuos apie 30 tūkst. eurų.

Ingrida Surdokaitė

 

 

 

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *