Prokuratūra kreipėsi į teismą dėl galimai nuostolingo Prienų rajono savivaldybės sandorio

Gindama viešąjį interesą, Kauno apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą, prašydama negaliojančiu pripažinti sandorį tarp Prienų rajono savivaldybės ir UAB „Trakų energija“ (anksčiau – UAB „Prienų energija“) dėl šilumos ūkio nuomos, atnaujinimo ir šilumos tiekimo vartotojams. Prokurorai įtaria, kad vykdant sutartį su šilumininkais, savivaldybės biudžetui galėjo būti padaryta didelė finansinė žala ir siekia šiuos pinigus sugrąžinti.

Prokuratūra šia sutartimi susidomėjo po Valstybės kontrolės, atlikusios šilumos ūkio nuomos savivaldybėse valstybinį auditą, ataskaitos.

Šioje ataskaitoje konstatuota, kad Prienų rajono savivaldybė ir nuomininkas UAB „Prienų energija“, anksčiau termino nutraukdami 2000 metų rugsėjį pasirašytą šilumos ūkio nuomos sutartį, pažeidė LR šilumos ūkio įstatymą, nes 2015 rugpjūtį perdavė ir perėmė šilumos ūkio turtą, kurio likutinė vertė buvo 1 mln. 93 tūkst. 579 Eur mažesnė nei nuomos sutarties pradžioje.

Valstybės kontrolės atstovai pabrėžė, kad Prienų rajono savivaldybė nepareikalavo iš nuomininko Civilinio kodekso nustatyta tvarka kompensuoti savivaldybei turtinio pobūdžio praradimų dėl sumažėjusios turto vertės ir neįvertino jų atsiskaitydama su nuomininku už jo atliktas investicijas. Dėl to savivaldybės žinion perimto turto buhalterinė likutinė vertė yra mažesnė, nei sudarant sutartį.

Be to, auditoriai nustatė, kad Prienų rajono savivaldybė, anksčiau laiko nutraukusi sutartį, sutiko perimti ir apmokėti nuomininkui už investicijomis sukurtą turtą 432 tūkst. 586 Eur (plius PVM) likutine verte, bet neįsitikino šio turto vertės pagrįstumu. Ataskaitoje konstatuota, kad dalis šių investicijų nebuvo derintos su savivaldybe ir patikrintos. Todėl galima rizika, kad ši perimamo turto likutinė vertė nebuvo pagrįsta. Kadangi su investicijomis susijusios sąnaudos įskaičiuojamos į šilumos kainą, perėmus investicijas nepagrįsta verte, galėjo būti nustatoma nepagrįstai didesnė šilumos kaina.

Valstybės kontrolės ataskaitoje konstatuojama, kad Prienų rajono savivaldybė nepareikalavo, kad nuomininkas kompensuotų jai turtinio pobūdžio praradimus, taigi nutraukė sutartį nuomininkui naudingesnėmis sąlygomis. Kadangi į Valstybės kontrolės audito pateiktas rekomendacijas Prienų rajono savivaldybė neatsižvelgė, prieš du mėnesius buvo kreiptasi į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo.

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Marijus Šalčius, išnagrinėjęs Valstybės kontrolės pateiktą informaciją bei susipažinęs su Prienų rajono savivaldybės pateiktais dokumentais, su ieškiniu kreipėsi į Kauno apygardos teismą.

Prokuroras M. Šalčius teismo paprašė pripažinti negaliojančia tarp UAB „Prienų energija“, SP AB „Prienų šilumos tinklai“ ir Prienų rajono savivaldybės 2015 metų rugpjūtį sudarytą sutartį „Dėl Prienų rajono šilumos ūkio nuomos, atnaujinimo ir šilumos tiekimo vartotojams sutarties pasibaigimo, turto nuomos sutarties pasibaigimo ir turto perdavimo“. Be to, prokuroras teismo prašė taikyti restituciją, į Prienų rajono savivaldybės biudžetą grąžinant pagal ginčijamą sutartį sumokėtas pinigų sumas.

Pasak prokuroro M. Šalčiaus, kreiptis į teismą prokuratūrą paskatino tai, kad Prienų rajono savivaldybė kategoriškai atsisakė atsižvelgti į Valstybės kontrolės atlikto audito išvadas ir net nesiėmė patikrinti, ar iš tiesų perduodant rajono šilumos ūkį nebuvo padaryta finansiškai nuostolingų sprendimų. „Todėl, gindamas Prienų rajono gyventojų, besinaudojančių centralizuoto šildymo tiekėjų paslaugomis, ir savivaldybės turtinius interesus, kreipiausi į teismą“, – sakė pareigūnas. Tai pirmas atvejis, kai prokuratūra inicijavo teisminį ginčą, susijusį su savivaldybės šilumos ūkio valdymu.

www.prokuraturos.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *