Lietuvos gyventojai pageidauja susigrąžinti protėvių pavardes

Daugėja Lietuvos gyventojų, kurie nori įgyti dvigubą pavardę, sudarytą iš skirtingų tėvų pavardžių. Tokia galimybė atsirado nuo šių metų pradžios, įsigaliojus Civilinio kodekso pakeitimams. Šiai procedūrai atlikti yra būtinas Teisingumo ministerijos leidimas.

Vardų ir pavardžių keitimo tvarka yra supaprastinta ir daugeliu atvejų asmenvardžius galima pasikeisti kreipiantis į miesto ar rajono civilinės metrikacijos įstaigą. Tačiau Asmens vardo ir pavardės keitimo taisyklėse yra numatyta keletas atvejų, kuomet yra būtina gauti Teisingumo ministerijos leidimą.

Šiemet į misteriją kreipėsi beveik 400 asmenų, prašydami leidimo pakeisti savo ar vaikų iki 16 metų pavardes arba vaikų vardus.

„Dažniausiai Teisingumo ministerija išduoda tokius leidimus asmenims, norintiems turėti senelių, prosenelių ar kitų protėvių pavardes,– sako Teisingumo ministerijos Teisinių institucijų departamento direktorė Jolita Sinkevičiūtė. – Tokiu atveju asmenys civilinės metrikacijos įstaigai turi pateikti civilinės būklės aktų įrašus liudijančius dokumentus, įrodančius, kad konkretus pareiškėjo protėvis turėjo jo pageidaujamą įgyti pavardę, jeigu šie duomenys nėra įtraukti į Gyventojų registro duomenų bazę. Dažniausiai pavardę norintis pasikeisti žmogus pateikia išsaugotus archyvinius dokumentus arba gauna reikiamą informaciją iš atitinkamų Lietuvos archyvų. Yra buvę atvejų, kuomet žmonės norėjo įgyti net 19 amžiuje gyvenusių protėvių pavardes“.

Teisingumo ministerijos leidimas yra būtinas ir tuomet, kai asmenys nori turėti patėvio, pamotės ar buvusio globėjo pavardę. Taip pat daugėja atvejų, kai pavardėje atsakoma nelietuviškos kilmės priesagų, pavyzdžiui, pavardė Šutovičius keičiama į tradicinėje vartosenoje trumpesnį variantą – Šutėnas.

Jeigu norima keisti vyresnio kaip 3 mėnesių amžiaus nepilnamečio vaiko vardą, tokio prašymo pagrįstumą vertina ir Teisingumo ministerija. Prašyti pakeisti nepilnamečio vaiko iki 16 metų vardą galima tik tuo atveju, jeigu turimas vardas neatitinka vaiko interesų, o naujo vardo suteikimas vaiko interesams neprieštarauja. Tuo atveju, kai vaikui yra 10 ar daugiau metų, turi būti pateikiamas ir raštiškas vaiko sutikimas dėl vardo ar pavardės keitimo.

J.Sinkevičiūtė pažymi, kad prašymus pakeisti asmenvardžius galima pateikti bet kuriai civilinės metrikacijos įstaigai į jas atvykus arba elektoriniu būdu, pasinaudojant Elektroninių valdžios vartų portalu. Užsienyje gyvenantis asmenys gali kreiptis į konsulines įstaigas arba, surašius elektroninį įgaliojimą, šiuos reikalus jų vardu pasirinktoje Lietuvos civilinės metrikacijos įstaigoje gali sutvarkyti giminaičiai ar pažįstami.

Jeigu nagrinėjant prašymą pakeisti vardą ar pavardę reikalingas Teisingumo ministerijos leidimas, dokumentų tvarkymo procedūra gali užtrukti nuo 2 iki 4 mėnesių. Tačiau Teisingumo ministerija visus pateiktus prašymus stengiasi išnagrinėti per trumpesnį negu teisės aktuose numatytą terminą. Didžioji dalis gaunamų prašymų dėl asmenvardžių keitimo yra patenkinama.

www.tm.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *