Miesto sodas išsaugos senąją dvasią

Gegužės 31 d. projektavimo įmonė „Projektų rengimo biuras” pristatė Alytaus miesto sodo teritorijos ir želdinių tvarkymo darbų pasiūlymus.

2016 m. pabaigoje paskelbtas konkursas, kurio galutinis tikslas – parengti ir patvirtinti Miesto sodo tvarkybos darbų projektą. Alytaus miesto sodas yra Valstybės saugomų paveldo objektų sąraše, todėl, vykdant bet kokius želdinių tvarkymo darbus, labai svarbu būtiną želdinių priežiūrą suderinti ne tik su estetikos ir funkcionalumo reikalavimais, bet ir tuo pačiu metu išsaugoti senąją Miesto sodo dvasią.

Konkursą laimėjusi UAB „Projektų rengimo biuras” visų pirma įvertino Miesto sodo želdinius ir pateikė rekomendacijas, kuriuos iš jų šalinti kaip gadinančius estetinį vaizdą. Projektą pristatęs tądien 74 metų gimtadienį šventęs profesionalus dendrologas, garsiausias Lietuvos parkotyrininkas Kęstutis Labanauskas Alytaus miesto sodą įvardijo kaip labai savitą prieškarinės Lietuvos palikimą, kurį reikia išsaugoti. „Miesto sodo žavesio objektas – raudonieji ąžuolai, robinijos (akacijos) ir pociūgės”, – teigė žinomas dendrologas. „Planuojant Miesto sodo apželdinimą baltosios akacijos dar nebuvo traktuojamos kaip invazinis augalas, tad nors ir rekomenduojama riboti jų paplitimą, Alytuje būtina  šiuos medžius išsaugoti kaip vieną iš Miesto sodo simbolių.” Šalia fontano esantys unikalūs augalai – dvikamienė magnolija ir senasis kukmedis taip pat buvo paminėti kaip saugotini.

Kalbant apie Miesto sodo takus, buvo diskutuojama apie jų funkcionalumą – kaip pagerinti praeinamumą po lietaus, nes šiuo metu po lietaus dangai kuriam laikui pavirstant purvu, miestiečiai išmina papildomus takus šalia, ant žaliosios vejos. Pateiktas pasiūlymas atgaivinti alyvų gyvatvores ir alėją – gražų ir įvairiaspalvį pavasario akcentą. Baigdamas savo pristatymą K. Labanauskas palinkėjo išlaikyti Miesto sodą ramybės ir susimąstymo oaze, o besikeičiantiems poreikiams laisvalaikį leisti aktyviai ir toliau tobulinti kitų miesto erdvių pritaikymą. Tai patvirtina daugelio miestelėnų nuomonę,  kad Miesto sodas turi išlikti „kamerinis” objektas.

Susitikime dalyvavusi Alytaus muzikos mokyklos jaunimo simfoninio orkestro „Svajonė” vadovė Daiva Martikonytė pristatė idėją Miesto sode, aikštelėje prie A. Ramanausko-Vanago gimnazijos, įrengti muzikinę žaidimų aikštelę, kurioje lauko sąlygoms pritaikytais muzikos instrumentais galėtų pagroti visi norintys asmenys.

Pristatant fontano atnaujinimo pasiūlymus, jo pirminio atgaivinimo sumanymus ir svarstant, kaip atnaujinti bei miestiečių reikmėms geriau pritaikyti šalia esančią aikštelę, virė iš tiesų aktyvi diskusija. Buvo pateikti pasiūlymai dėl suoliukų ir žibintų, o prieš dešimtmetį įrengta Miesto sodo tvorelė nebus keičiama.

Reziumuojant susitikimą buvo sutarta, atsižvelgus į pateiktas ir aptartas pastabas, galutinį projektą patvirtinti iki 2017 m. liepos vidurio. Darbai bus atliekami įvairiai: rekomendacijos dėl želdinių tvarkymo – iš karto, kiti, reikalaujantys papildomų lėšų – palaipsniui, konkretizavus reikalingas lėšas, papildomai atsižvelgus į gyventojų nuomonę ir reikalingų lėšų skyrimą patvirtinus miesto savivaldybės tarybai.

 

Alytaus miesto savivaldybės informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *