Šventė mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje Vabalninke

Balandžio 23 d., Jurginių sekmadienį, Punios bendruomenės atstovai vyko į Biržų rajoną dalyvauti Vabalninko – mažosios Lietuvos kultūros sostinės, prisistatyme ir  pasveikinti su 225-uoju miesto gimtadieniu.

Šventę pradėjo Biržų kultūros centro šokėjai, atlikę senuosius dvaro šokius. Po jų pasirodymo į vabalninkiečius ir svečius kreipėsi „karališkasis pasiuntinys“, kuris perskaitė Magdeburgo teisių liudijimą, sukėlusį nemažai šypsenų.

Su švente Vabalninko žmones sveikino Seimo nariai, rajono meras ir vicemerė, seniūnė, bendruomenės pirmininkė ir svečiai iš dviejų mažųjų kultūros sostinių, Punios ir Gasčiūnų.

Svarbiausias šventės akcentas buvo garbingiausio Vabalninko krašto apdovanojimo – „Lino žiedo“ žymens – įteikimas šių metų nominantui, dailininkui apipavidalintojui Vidui Vaitekūnui. Tai jau devynioliktas „Lino žiedo“ apdovanojimas. Pirmieji šį apdovanojimą gavo kraštiečiai kunigas monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas ir poetas Jonas Strielkūnas.

Pasibaigus oficialiajai šventės daliai, prasidėjo meno mėgėjų koncertas, o mus, mažųjų kultūros sostinių atstovus, bendruomenės pirmininkė Dalia Strautinienė pakvietė į puikiai įrengtus, moderniai sutvarkytus bendruomenės namus, kuriuose vyko vietinių kūrėjų ir tituluotų tautodailininkų darbų parodos. Čia grožėjomės įspūdingais medžio drožėjų darbais, šiaudiniais sodais, aukštaitiškomis pintinėmis juostomis, vašku margintais ir skutinėtais margučiai, tapybos bei grafikos darbais. Maloniai pabendravę, išėjome pasižvalgyti po miesto aikštę, kur vyko mugė.

Aikštelėje prie bažnyčios savo techniką demonstravo, smalsuolius traukė Biržų senosios technikos klubas „Ekipažas“ – Vabalninko miesto šventė buvo pirmoji klubo naujojo sezono išvyka.

2017 metais mažosiomis Lietuvos kultūros sostinėmis paskelbta 10 miestelių. Jų bendruomenės tarpusavyje bendrauja, keičiasi gerąja patirtimi, kviečia viena kitą į savo renginius. Birželio mėnesį visas mažąsias Lietuvos kultūros sostines į šventę sukvies Punia.

Punios seniūnaitė
Irena Kaškonienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *