„Dzūkų balsas“ Alytaus muzikos mokykloje

Atėję į šį pasaulį, mes randame savo tautos papročių nustatytą tvarką, randame dainas, kurios mus mažus migdo, o užaugusiems rodo tikrąjį gyvenimo supratimą. Niekada nesužinosime kas jas sukūrė, nesuskaičiuosime kiek žmonių jas kartojo ir keitė, pamiršo ir vėl atgaivino. Labai svarbu kad šis senolių sukrautas turtas nepasimirštų, o pasiektų kiekvieną žmogų, ypač vaikus. Todėl Alytaus muzikos mokykla skatina pedagogus ir moksleivius įsiklausyti į šiandieninio gyvenimo gausme jau gerokai pritilusius mūsų protėvių balsus ir suprasti ką jie sako mums, tos pačios žemės vaikams.

Jau tradiciniu tapęs dzūkiškos dainos konkursas-festivalis ir šiemet į mūsų mokyklą sukvietė daugybę dzūkų regiono  ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo, meno ir muzikos mokyklų pedagogų ir mokinių. Dalyvių gausa parodo, kad mums labai svarbi mūsų krašto etninė kultūra bei jos puoselėjimas, o daina gali puikiai apjungti mūsų tautines ir dvasines vertybes. Pasiklausyti dzūkų krašto dainininkų, į konkursą atvyko viešnia iš Vilniaus – Lietuvių etninės kultūros draugijos pirmininkė, LMTA Etnomuzikologijos katedros dėstytoja, doc dr. Dalia Urbanavičienė.
Pažintis su liaudies daina prasideda nuo mažens, meilę dainai reikia užauginti. Džiaugiamės, kad konkurse dalyvavo daug mažųjų dainorėlių, džiuginusių visus vaikiškų emocijų kupinu dainavimu. Vyresniųjų atlikėjų melodijos vingiavo darniai ir išraiškingai. Dainose bei jų pristatymuose išgirdome tikrąją dzūkišką tarmę, kurią papildė mokytoja Alytė Vitkauskienė skaitydama poetės, dzūkų kalbos puoselėtojos Antaninos Urmanavičienės eiles apie tėviškę ir nuostabią jos gamtą. Pilnutėlėje Muzikos mokyklos salėje nuskambėję dainos, suteikė atlikėjams bei klausytojams daug gražių ir šiltų emocijų. Visa salė švytėjo ne tik nuo tautinių kostiumų margumyno, bet ir nuo džiugesio kupinų veidų. Labai tikroviškai ir nuotaikingai konkursą vedė mokytoja Rima Vaickelionytė-Zenevičienė, pristatydama ir padrąsindama atlikėjus. Tiek mokytojai, tiek mokiniai atsakingai ruošėsi konkursui. Po pasirodymų, niekas neskubėjo į namus, visi šurmuliavo ir laukė įvertinimų, juk tai jų pastangų ir darbo įvertinimai. Konkurso vertinimo komisijos pirmininkė doc. dr. Dalia Urbanavičienė paskelbė ir įteikė laureatų diplomus, mokytojus konsultavo dėl naujai rengiamos FŠPU etnokultūros programos.
Konkurso dalyviai buvo vertinami pagal keturias amžiaus grupes. I vietos laureatais tapo – Alytaus lopšelio-darželio „Pušynėlis” solistas Markas Golcas (mokytoja Jurgita Stepanavičienė), Alytaus muzikos mokyklos mišrus ansamblis (mokytoja Neringa Valvonienė), Lazdijų meno mokyklos Veisiejų filialo mišrus ansamblis (mokytoja Rasa Sabaliauskienė), Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos solistė Lukrecija Kliučinskaitė (mokytoja Jureta Šametienė), Alytaus muzikos mokyklos merginų ansamblis (mokytoja Daiva Grabauskienė), Alytaus rajono Butrimonių gimnazijos mišrus ansamblis (mokytoja Neringa Valvonienė). II vietos laureatais tapo – Alytaus lopšelio-darželio „Volungėlė” solistė Naila Taha (mokytoja Jolita Jonulynienė), Alytaus ,,Vilties” mokyklos-darželio solistė Viktorija Mackevičiūtė (mokytoja Rasa Naruševičienė), Alytaus lopšelio-darželio ,,Nykštukas” mišrus ansamblis (mokytoja Jolanta Sabonienė), Alytaus muzikos mokyklos solistė Ugnė Valatkaitė (mokytoja Alytė Vitkauskienė), Alytaus muzikos mokyklos duetas Augustė Sebestinaitė ir Jorinda Matulevičiūtė (mokytoja Alytė Vitkauskienė). III vietos laureatais tapo – Alytaus Dainavos pagrindinė mokyklos duetas Urtė Bieliauskaitė ir Beatričė Cilciūtė (mokytoja Violeta Dumbliauskienė), Alytaus muzikos mokyklos solistė Goda Gudelevičiūtė (mokytoja Birutė Jočienė), Alytaus Dzūkijos pagrindinė mokyklos solistė Evelina Gecevičiūtė (mokytoja Rimutė Vaickelionytė-Zenevičienė), Alytaus muzikos mokyklos duetas Elzė Markevičiūtė ir Raula Sakalauskaitė (mokytoja Alytė Vitkauskienė).
Pabaigoje visi susijungėme bendrai dainai, kuri įprasmino šį gražų renginį. Dainavom visi nuoširdžiai ir jausmingai kaip kad mūsų senoliai dainavo. O geras emocijas, kurias patyrėme, kiekvienas išsinešėme į savo namus, mokyklas. Nepamirškime savo krašto liaudies dainų. Dainuokime visur ir visada, skatindami dainuoti ir savo vaikus, su daina gyvenimas bus gražesnis ir prasmingesnis.
Alytaus muzikos mokyklos teorinio skyriaus vedėja Daiva Grabauskienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *