Lietuvos gamtos paveldas praturtėjo

Lietuvos valstybės saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą papildė 34 gamtiniai kraštovaizdžio elementai. Šie objektai unikalūs tuo, kad išsiskiria savo amžiumi, dydžiu, formomis, išskirtinėmis savybėmis.

Kaip informavo Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, atnaujintas saugomų gamtos paveldo objektų sąrašas, į kurį įrašyti vertingi geologiniai, hidrogeologiniai ir botaniniai objektai, kuriems nustatytas teisinis apsaugos ir naudojimo režimas.

Įdomu tai, kad šį kartą sąrašą papildė net 13 ąžuolų. Du galiūnai – Netiesų I ir II ąžuolai – puošia Dzūkijos nacionalinį parka, gausindami ir taip turtingą parko saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą.

Ne tik ąžuolai puikuojasi savo išskirtinumu. Naujai į gamtos paminklų sąrašą įtraukti ir kitų rūšių ypatingi medžiai. Vienas jų – Dusetų vinkšna,  įsišaknijusi šalia Sartų ežero, Dusetų miestelio. Ši vinkšna išsiskiria iš kitų, nes turi net 5 kamienus.

Vilkaviškio rajone, Gražiškių seniūnijoje „atrasta” Vartelių liepa, turinti platų kamieną ir įdomiai susiformavusias stiprias kamienines šakas. Anot lietuvių tautosakos, liepa yra medis, suteikiantis energijos, įkūnijantis moteriškumą, kurstantis meilę ir padedantis išsaugoti santaiką šeimoje. Buvo tikima, kad daugiakamienė liepa turi ypatingų galių – prie tokio medžio buvo nešami silpni vaikai, kad sustiprėtų.

Vienas įdomiausių legendomis apipintas hidrogeologinis objektas, įtrauktas į saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą – Lopaičių šaltinis, esantis Rietavo savivaldybėje, Kermušės kaime. Mistiškumo šiai vietai suteikia ir aplink šaltinį esantys akmenys su žmogaus veido įspaudais ir nuoskala bei senovės žmonių suformuotas dolmenas. Etnomitologinė vieta yra lengvai pasiekiama, kadangi infrastruktūra yra pritaikyta lankytojams – įrengtas pažintinis takas su nuorodomis, aprašais ir apylinkių schema.

Dėl kriterijų neatitikimo iš saugomų gamtos paveldo objektų sąrašo buvo išbraukta keletas geologinių objektų ir sunykusi Salų tuopa.

Gamtos paveldo objektai skelbiami saugomais, vadovaujantis Gamtos paveldo objektų vertinimo ir reikšmingumo nustatymo kriterijų aprašu, patvirtintu 2009 m. liepos 8 d. aplinkos ministro įsakymu Nr. D1-393 (Žin., 2009, Nr. 83-3476).

2017 m. balandžio mėn. 22 d. Lietuvoje buvo 668 valstybės saugomi gamtos paveldo objektai (157 iš jų paskelbti gamtos paminklais) ir 218 savivaldybių saugomų gamtos paveldo objektų.

 

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *