Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę – poezijos ekvilibristo Dainiaus Gintalo kūrybos vakaras

Balandžio 27 d. 17 val. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje vyks poeto, 2016 metų knygos rinkimų nugalėtojo poezijos kategorijoje – Dainiaus Gintalo kūrybos vakaras. Renginio įvykius kuruos ir svečią kalbins Juozas Žitkauskas.
Dainius Gintalas (g. 1973) – poetas, vertėjas, libretų autorius. 1997 m. debiutavo eilėraščių rinkiniu „Angis”, o 2007 m. pasirodžiusi antroji poezijos knyga „Boa” buvo įvertinta Jaunojo jotvingio premija bei Literatūrinės skrybėlės prizu. Autorių kritikai ir poezijos mėgėjai vertina kaip vieną įdomiausių jaunesniosios kartos kūrėjų.
Eilėraščių rinkinys „Adatos” – trečioji D. Gintalo knyga. Poetą dominančios temos – žmogaus valdymo ir paklusnumo psichologija, savinaikos mechanizmai, priklausomybė, kompleksai, silpnybės, nuodėmė ir jos atpirkimas, erotikos ir mirties samplaika, gyvybės paslaptis, keistas formas įgaunantys vyro ir moters santykiai, laisvės ir jos ribojimo apraiškos.
Pavadinimas „Adatos”, pasak poeto, yra daugiaprasmis. Pirmiausia jis nusako skausmingas būsenas, buvimą tarsi ant adatų, tarp adatų. Taip pat dirglią, ekspresionistinę kalbėjimo manierą, panašėjančią į nervingą siuvamosios mašinos bilsnojimą, į negrabų siuvinį, kai gyvenimą tenka lopyti. Taip pat adata – dažniausiai moters instrumentas. O moters, stiprios ir valdingos, figūra knygoje yra labai svarbi. Bet drauge adatos, nors duriant ir skausmingos, siejasi ir su gydomąja energija, medicina, akupunktūra, taigi, su sanatorija, gydykla, globa. Todėl kiekviename knygos skyriuje yra „Mikstūros lašai” – klasikinės struktūros ir poetikos haiku. Nors knygoje dominuoja ritmiški verlibrai, prie jų šliejasi ir minėtieji haiku, ir sonetai, ir viena eilute nusakomi siurrealistinio pobūdžio poetiniai blykstelėjimai. Ne veltui D. Gintalas laikomas poezijos ekvilibristu, išmoningai derinančiu įvairius stilius ir poezijos žanrus.
Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *