Putinų gimnazijos ketvirtokės – respublikinio jaunųjų filologų konkurso nugalėtojos

Daugiau negu šimtas mokinių iš visos Lietuvos per pavasario atostogas rinkosi Palangoje, Vlado Jurgučio pagrindinėje mokykloje: čia vyko tradicinis jau keturiasdešimt devintas Jaunųjų filologų konkursas.

Į baigiamąjį 49-ąjį Lietuvos jaunųjų filologų konkurso etapą buvo pakviesti tik keturi mokiniai iš Alytaus miesto mokyklų.

Džiaugiamės, kad Švietimo ir mokslo ministerijos II laipsnio diplomu už labai gerą kalbos darbą apdovanota Alytaus Putinų gimnazijos IVc klasės mokinė Akvilė Sabaliauskaitė, o III laipsnio diplomu kalbos sekcijoje apdovanota Alytaus Putinų gimnazijos IVd klasės mokinė Giedrė Maskeliūnaitė.

IVd klasės mokinė Giedrė Maskeliūnaitė  kalbos sekcijai pristatė darbą „Sintaksės mokymo kontekstas ir terminų kaita skirtingų laikotarpių  vadovėliuose”. Gimnazistę konsultavo lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Laima Bautronienė.

Alytaus Putinų gimnazijos IVc klasės mokinė Akvilė Sabaliauskaitė tyrinėjo „Akmens konceptą lietuvių kalbos tekstyne”. Konsultavo lietuvių kalbos mokytojos metodininkės Rima Bartkienė ir Ligita Sarapienė. Akvilės darbas Alytaus miestui atstovaus šalies jaunųjų filologų konkurso kalbos sekcijoje. „Kalbos tyrinėjimų darbe bandoma plačiau panagrinėti konceptą akmuo. Analizuota, koks konceptas, kuris lietuvių kalboje reprezentuojamas žodžiu akmuo, atsiskleidžia Vytauto Didžiojo universiteto Kompiuterinės lingvistikos centre sudarytame elektroniniame tekstyne”.

Svarbus dalyviams bendravimas su komisijos nariais, savo srities žinovais. Kiekvienas darbas buvo aptariamas, analizuojamas. Komisijai šiemet pirmininkavo literatūrologas, eseistas Regimantas Tamošaitis.

VLKK pirmininkė apie Akvilės Sabaliauskaitės darbą sakė, kad tai geriausiai iš visų konkursui pateiktų teoriškai pagrįstas darbas, puikus įvadas, atitinkantis mokslinio darbo reikalavimus.

LEU Lietuvių kalbotyros ir komunikacijos katedros docentė dr. Laimutė Bučienė ypač pasidžiaugė Giedrės Maskeliūnaitės retoriniais sugebėjimais, kalbėtojos charizma.

,,Į darbą teko įdėti daug pastangų, pati tema buvo gan sudėtinga, todėl teko nemažai paplušėti. Tai man suteikė galimybę išbandyti save neįprastoje srityje, patikrinti savo gebėjimus. Žinoma, įgijau daugiau patirties rašydama mokslinio stiliaus darbą, patobulinau viešojo kalbėjimo įgūdžius bei puikiai praleidau laiką”, – sakė Akvilė Sabaliauskaitė.

Jai pritaria ir gimnazijos IVd klasės mokinė Giedrė Maskeliūnaitė: ,,kalbos darbas buvo tikras iššūkis, pareikalavęs ne tik daug laiko, bet ir kruopštumo, teorinių ir istorijos žinių”.

Konkurso rengėjams – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro darbuotojams – svarbi švietėjiška misija. Šį kartą jaunieji filologai dovanų gauna nemokama ekskursiją į renovuotą Gintaro muziejų. Jiems koncertavo Vlado Jurgučio mokyklos choras „Rasos lašeliai”, konkurso „Dainų dainelė” laureatė Justė Dumčiūtė.

Jaunųjų Putinų gimnazijos žurnalistų informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *