Nelaimėmis paženklintos statybos įmonės turi rengtis e. inspektavimui

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad statybos įmonės, kuriose per paskutinius trejus metus (2014–2016 m.) įvyko mirtini ir sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe, turės įvertinti darbuotojų saugos būklę savo statybvietėse (statybos objektuose). Iki gegužės 1 d. informaciją apie esamą būklę reikės e. būdu pateikti VDI.

Statybos – pats rizikingiausias nelaimingiems atsitikimams darbe įvykti sektorius. Nelaimės dažniausiai įvyksta darbuotojui nukritus iš aukštai, užgriuvus gruntui ar nuvirtus įrenginiams, daiktams. Mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe dažnumas statybos sektoriuje skaičiuojant 100 tūkst. darbuotojų yra 1,6 karto didesnis nei vidutinis šalyje.

Naujovė – e. inspektavimas. E. inspektavimas įteisintas vadovaujantis Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo nuostata. Remiantis šia nuostata vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius, atsižvelgdamas į ekonominės veiklos rūšis, darbuotojų skaičių ir vykdomos veiklos, galinčios kelti grėsmę darbuotojų saugai ir sveikatai, pobūdį, nustato kategorijas darbdavių, kurie teikia informaciją apie darbuotojų saugos būklę, bei šios informacijos pateikimo VDI tvarką.

E. inspektavimas sudaro galimybes informaciją apie darbų saugą teikti ir gauti operatyviau. Priemone taip pat siekiama mažinti fizinių patikrinimų naštą įmonėms.

„Tikiuosi, kad e. inspektavimas taps bendradarbiavimo būdu tarp mūsų, kaip priežiūros institucijos, ir ūkio subjektų. Svarbiausia – tai turi stiprinti nelaimingų atsitikimų prevenciją. Ši priemonė yra ir paskata darbdaviui pačiam sąžiningai ir kritiškai įvertinti darbuotojo saugumą ir laikytis darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų“, – pastebi Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Kokios statybos įmonės turės pateikti informaciją? Statybos ekonominės veiklos įmonių, kuriose per paskutinius trejus metus įvyko mirtini ir sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe, sąrašas yra paskelbtas VDI interneto svetainėje (www.vdi.lt ), rubrikoje Elektroninis inspektavimas. Įmonių vadovai turės užtikrinti, kad jų paskirti atsakingi asmenys įvertintų, ar statybvietė, kurioje įmonė vykdo statybos darbus, atitinka saugumo reikalavimus – nesvarbu, koks būtų atliekamų darbų pobūdis bei trukmė.

Kokiu būdu informaciją pateikti VDI? Informaciją apie darbuotojų saugos būklę statybvietėje statybos įmonės atsakingas darbuotojas turės pateikti tiesiogiai prisijungęs prie VDI Elektroninių paslaugų darbdaviams sistemos (EPDS), esančios VDI svetainėje. Čia reikės elektroniniu būdu užpildyti Elektroninio inspektavimo dėl kritimų / virtimų iš aukščio / į gylį, grunto užvirtimo rizikos klausimyną. Į šį klausimyną ir yra įtraukti pagrindiniai saugumo statybos darbams atlikti reikalavimai.

Klausimynu siūloma pasinaudoti visoms statybos įmonėms. Kaip VDI jau informavo, nuo kovo antros pusės ir balandžio mėnesį vyksta intensyvūs statybviečių tikrinimai. Jie skirti nelaimingų atsitikimų darbe ir nelegalaus darbo prevencijai. Taigi, VDI rekomenduoja minėtu klausimynu papildomai pasinaudoti visoms statybos įmonėms ir pasitikrinti, ar darbo vietose – saugu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *