“Sodros” darbuotojai savo profesijos dieną atidarė parodą (FOTO)

Kovo 23-iąją minima valstybinio socialinio draudimo darbuotojų profesinė diena.  Kaip savo darbuotojams pasakojo „Sodros“ Alytaus skyriaus vadovas Valerijus Vencius: „Sodra“ šį pavasarį mini tik 27-ąsias veiklos metines, tačiau socialinio draudimo tradicijos Lietuvoje yra kur kas gilesnės.

Lietuvoje socialinis draudimas savo istoriją skaičiuoja nuo 1926 m. kovo 23 d., kuomet Respublikos prezidentas A.Stulginskis paskelbė Vyriausiosios socialinio draudimo valdybos įstatymą. Būtent ši data ir šiandien Lietuvoje minima kaip socialinio draudimo darbuotojų profesinė diena. Tuo metu buvo įsteigta Valdyba „socialinio draudimo reikalams tvarkyti“, vėliau, okupavus Lietuvą, buvo pritaikytas sovietinis socialinio draudimo modelis ir iki 1990 metų socialinio draudimo funkcijas Lietuvoje vykdė profesinės sąjungos. Ir tik atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1990 metais Lietuvoje buvo padėti socialinio draudimo pamatai – tų pačių metų vasario 13 dieną tuometinė Aukščiausioji Taryba priėmė nutarimą „Dėl Lietuvos TSR Valstybinio socialinio draudimo sistemos pertvarkymo“, kuriame nurodoma iš Lietuvos profesinių sąjungų perimti socialinį draudimą valstybės žinion.

Kadangi keletas „Sodros“ Alytaus skyriaus darbuotojų mėgsta laisvalaikiu fotografuoti, o tarp jų ir pats V. Vencius, buvo sumanyta profesinės šventės proga papuošti “Sodros” klientų priimamojo sienas nauja fotografijų paroda. Prie to labai prisidėjo Stasio Šmigelsko vadovaujamas Alytaus forografų klubas. Beje, ir pats “Sodros” vadovas Valerijus Vencius ankščiau priklausė šiam fotografų klubui, o dabar jam priklauso “Sodroje” dirbanti Jurgita Tamulienė.

Gražus sumanymas virto gražiu renginiu, kuomet „Sodros“ Alytaus skyriaus klientų priimamajame netilpo nei “Sodros” darbuotojai, nei fotografų klubo nariai, nei kiti susidomėję asmenys. Parodą pavadinimu „Fotografai prieš smurtą“ aitidarė “Sodros” vadovas, sveikinimo žodžius tarė ir Alytaus fotografų klubo vadovas Stasys Šmigelskas, bei Jurgita Tamulienė. Parodoje demonstruojami Alytaus fotografų klubo ir Dailiųjų amatų mokyklos mokytojų bei mokinių sukurti darbai.

Fotografų klubo vadovas Šmigelskas pasakojo, kad paroda “Fotografai prieš smurtą” tai LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotos akcijos „16 aktyvumo dienų prieš smurtą“ projekto dalis. Projektui buvo pateikta daugiau nei šimtas darbų, tačiau atranką praėjo mažesnė dalis. Parodoje galite pamatyti  Julijos Rukaitės, Loretos Pankūnienės, Ričardo Samuilio, Aistės Kanapeckaitės-Čerenkovienės, Robertos Rekešiūtės, Rasos Valiukevičiūtės, Česlovo Gregerio, Simonos Kuckailienės, Neringos Micevičienės, Aušros Saponkienės, Dovilės Balčiūnaitės, Manto Grimo, Arvydo Kantauto, Renatos Apanavičienės, Loretos Baliukynienės, Agnės Krušinskienės ir Jurgitos Tamulienės fotografijas.

“Sodros” Alytaus skyriuje dirbanti ir Alytaus fotografų klubui priklausanti Jurgita Tamulienė savo profesinės šventės proga sakė esanti patenkinta darbu šioje įstaigoje, be gerų darbo sąlygų išskirdama puikų ir draugišką kolektyvą.  Ji labai džiaugėsi, kad parodoje eksponuojami besilaukiančių moterų, kūdikių, vaikų, paauglių, šeimų, ir senolių vaizdai, yra tarsi tie kuriais ir kas dieną rūpinasi “Sodros” darbuotojai: pradedant tėvystės, motinystės išmokomis ir baigiant pensijomis. Ši paroda suteikė “Sodros” klientų priimamajam dar daugiau jaukumo darbuotojams, o ir “Sodros” lankytojams bus malonu pasigrožėti.

 

Juozas Adomaitis

Fotografijos Zenono Šilinsko

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *