Varėnos krašte – pirmasis aukščiausios energinio naudingumo klasės pastatas Lietuvoje

Panaros „Pilnų namų bendruomenėje” duris atvėrė pirmasis Lietuvoje sertifikuotas A++ energinio naudingumo klasės pastatas. Jame bus įrengta valgykla bendruomenės gyventojams bei svečiams.

Naują bendruomenės pastatą ir lentelę, liudijančią, koks tai pastatas, pašventinęs jos steigėjas, kunigas Valerijus Rudzinskas pasidžiaugė, kad jis šioje bendruomenėje iškilo daugelio geros valios žmonių dėka. Vieni prisidėjo savo lėšomis, o kiti – aukščiausio lygio specialistai – jį suprojektavo ir pastatė. „Mūsų rūpestis – pasitelkti žmones, kurie savo žinias panaudoja prasmingiems darbams. Esame dėkingi visiems, prisidėjusiems ir prisidedantiems prie mūsų kilnios misijos”, – sakė kunigas Valerijus.

Išmaniojo pastato pašventinimo iškilmėse dalyvavusi Aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė pažymėjo, jog „Pilnų namų bendruomenė” anksčiau garsėjo pavyzdiniais socialiniais projektais, o nuo šiol galima sakyti, kad Panaroje prasideda ir Lietuvos energetikos ateitis. „Džiugu, kad šioje bendruomenėje įgyvendinti projektai taupo ne tik energiją, aplinką, bet ir žmonių darbą”. Aplinkos ministro pasirašytas padėkas viceministrė įteikė labiausiai prie šio išmaniojo namo statybos prisidėjusiems specialistams.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sakė didžiuojasi, kad tokia inovatyvi bendruomenė gyvuoja Varėnos krašte. Jis pasidžiaugė, kad „Pilnų namų bendruomenė” ne tik vykdo kilnią misiją – padeda į normalų gyvenimą grįžti įvairių priklausomybių turintiems žmonėms, bet ir sumaniai įgyvendina įvairius modernius projektus. „Už gražias iniciatyvas dėkoju Tėvui Valerijui, projektų vadovei Rūtai Jakubonienei ir broliui Laimonui Mituzui. Jie yra puikus pavyzdys, kaip reikia kurti ir puoselėti savo aplinką. Kad materializuotųsi idėja, reikia tikėjimo. Linkiu nepristigti tikėjimo tuo, ką darote, tuomet visos idėjos suburs bendram darbui ir bus įgyvendintos”,-linkėjo meras.

Į įdomią ekskursiją apžiūrėti didelės jaukiai ir skoningai sutvarkytos bendruomenės teritorijos bei joje esančių modernių pastatų visus susirinkusius pakvietė projektų vadovė Rūta Jakubonienė. O grožėtis šioje bendruomenėje, kurią, kaip sakė veikli ir energinga projektų vadovė, galima vadinti išmaniuoju kaimu arba net išmaniausia Lietuvos vieta, tikrai yra kuo. Čia ne tik veikia reabilitacijos centras, skirtas įvairių priklausomybių turintiems žmonėms. Bene pagrindinis traukos centras – ant kalniuko stovinti jauki koplyčia. Kunigo Valerijaus ganytojiška veikla sutraukia į joje vykstančias sekmadienines Šv. Mišias daugybę žmonių iš visos Lietuvos, ir visiems atvykusiems nestokojama dėmesio ir šilumos. Koplyčioje įrengta oro-vandens šildymo sistema, siurbianti šilumą iš oro, kurią panaudoja pastate, o atvėsintą išleidžia atgal į orą. Naujasis 749 kv. m ploto aukštos energinio naudingumo klasės pastatas – pasyvus namas bendruomenėje – jau antrasis. 2012 metais čia pastatytas pirmasis pasyvus namas, kuris gavo Vokietijos Pasyvių namų instituto sertifikatą. Kiti namai taip pat naudoja atsinaujinančius energijos šaltinius – pastatams įrengtas geoterminis šildymas, saulės kolektoriai, veikia didelė rekuperacinė sistema. Čia puoselėjamas didelis vaistažolių ūkis, vaistažolės džiovinamos modernioje vaistažolių džiovykloje. Teritoriją puošia skulptūros ir gėlynai. Prie įvažiavimo į bendruomenės teritoriją įrengta elektromobilių įkrovimo vieta. Ne veltui praėjusiais metais „Pilnų namų bendruomenė” buvo pripažinta inovatyviausia Lietuvos bendruomene.

Moderniai įrengtame naujajame pastate pagal reikalavimus didesnė dalis visos energijos naudojama iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Jame sumontuota saulės elektrinė su geoterminiu šilumos siurbliu, specialūs atitvarai, kurie užtikrina, kad jis būtų sandarus, o vėdinimu pasirūpina rekuperatoriai. Sunku patikėti, tačiau šio namo išlaikymas – 1 euras vienam kvadratiniam metrui per metus. „Nors tokio namo statybos kainuoja maždaug 10 procentų brangiau, tačiau jis naudoja mažai energijos, jo eksploatacija pigi ir greitai atsiperka. Šilta, jauku ir patogu gyventi”, – džiaugiasi projektų vadovė Rūta Jakubonienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *