Varėnos rajone kontrabandininkų siaubu tapo belgų aviganis Ferro (foto)

Savaitgalį Varėnos rajone dviejose kontrabandos ir jos gabenimu įtariamų asmenų sulaikymo operacijose pasižymėjo belgų aviganis Ferro. Jis pasistengė, kad būtų sulaikyti beveik 11 tūkst. pakelių baltarusiškų rūkalų ir, įtariama, 3 su jų gabenimu susiję Lazdijų bei 4 Šalčininkų rajonų gyventojai. Apie belgų aviganio sugebėjimus sužinojo ir sulaikytas Rusijos pilietis.

Šeštadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai vykdė tarnybą ties Varėnos rajono Paąžuolės kaimu. Nuo šios vietos iki sienos su Baltarusija – apie pusketvirto kilometro.

Pasieniečiai čia augančiame miške pastebėjo įtartiną vyrą su nešuliais, kurį sulaikė. Paaiškėjo, kad įkliuvo 48-erių Lazdijų rajono gyventojas. Šalia jo buvo 8 paketai, aptraukti polietileno plėvele. Įvykio vietai apieškoti atvyko kinologas su belgų aviganiu Ferro. Keturkojis pasienietis netoliese miške surado dar 8 paketus. Iš viso sulaikyti 8 tūkst. pakelių cigarečių „NZ Gold Super Slim“ ir „Minsk Super Slims“ su Baltarusijos akcizo ženklais.

Ferro gavo komandą tęsti paiešką. Belgų aviganis pėdsakais VSAT pareigūnus vedė maždaug 2 kilometrus, kol prisivijo 30-ties ir 47-erių Lazdijų rajono gyventojus.

Jie, įtariama, gali būti susiję su kontrabandinių cigarečių gabenimu. Netoliese šuo dar surado eglišakėmis užmaskuotą automobilį „VW Passat“, įtariama, čia paliktą sulaikytų asmenų.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šiame pasieniečių padalinyje saugomos sulaikytos cigaretės ir automobilis. Lazdijų rajono gyventojai uždaryti į areštinę.

Sekmadienį Fero vėl turėjo darbo. Ties prie pat sienos su Baltarusija esančiu Varėnos rajono Strėžiūnų kaimu Purvėnų užkardos pareigūnai sulaikė 21-erių Šalčininkų rajono gyventoją. Jis neturėjo asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų ir privalomo VSAT leidimo atvykti ir būti šioje vietoje nužymėtoje valstybės apsaugos zonoje. Netoliese pasieniečiai sustabdė įtartiną automobilį „Audi A6“, kurį vairavo 25-erių Šalčininkų rajono gyventojas. Vairuotoją pasieniečiai irgi sulaikė.

Vietovę apieškoti vėl patikėta belgų aviganiui Ferro. Šuo nusekė pėdsakais iki netoliese esančios negyvenamos sodybos, kur slėpėsi įtartini asmenys. Jie pastebėjo pasieniečius ir puolė bėgti. Nuo Ferro pasprukti jie neturėjo jokių galimybių. Talkinami šuns VSAT pareigūnai sulaikė 19-os ir 32-ejų Šalčininkų rajono gyventojus bei 32-ejų Rusijos pilietį.

Negyvenamojoje sodyboje pasieniečiai surado paslėptus 6 paketus, aptrauktus polietileno plėvele. Juose buvo 3 tūkst. pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos akcizo ženklais.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką Šalčininkų rajono gyventojams ir Rusijos piliečiui gresia administracinės baudos. Šią bylą nagrinės teismas. Po apklausos šie asmenys paleisti, o cigaretės ir automobilis saugomi Purvėnų užkardoje.

VSAT Varėnos rinktinės inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *