Įvaikinimas bus paprastesnis, o išmokos globėjams didės

Siekiant vieno svarbiausių prioritetų socialinėje srityje – kad kuo daugiau tėvų globos netekusių vaikų galėtų augti šeimose, būtina trumpinti ir supaprastinti įvaikinimo procedūras ir didinti išmokas globėjams. Šio tikslo įgyvendinimo priemonės aptartos socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino  Kukuraičio susitikime su LT globėjų ir įvaikintojų asociacijos valdybos pirmininke Judita Nagiene.

„Mes įsikūrėme vos prieš porą mėnesių ir esame visos Lietuvos globėjų ir įtėvių asociacija. Sunkiausia iki šiol buvo surinkti patirtis – nuolat klausinėdavome pažįstamų ir žmonių, kurie įsivaikino, o bendros praktikos ir vieningos jėgos, siūlančios konkrečiai spręsti problemas, nebuvo. Todėl dabar, tapę jau vieningi, norime pasidalinti savo patirtimi, auginti savitarpio pagalbos suteikimą, žinoma, įsitraukti į įstatymų, susijusių su mūsų tema, leidybą“, – sakė LT globėjų ir įvaikintojų asociacijos narė Giedrė Kaminskaitė-Salter.

Jos kolega Tomas Rimkus dar pabrėžė, kad tokios asociacijos uždavinys ir kvietimas – padėti įsivaikinti visiems norintiems. „Nebijokite, įsivaikinkite, o mes tikrai padėsime“, – sakė asociacijos vadovas. Įtėvis Zigmas Giedrimas teigė norintis, kad visuomenė pamatytų, jog ši tema patiria tiek daug spaudimo ir neigiamų suvokimų: „O mes norime pasakyti, kad globėjai ir įtėviai kartu su valstybe jau padarė daug pozityvių dalykų, jei žiūrėtume, pavyzdžiui, nuo mano paties asmeninės, kaip įtėvio, istorijos, nuo 2006 metų.“

Susitikime aptartas paslaugų trūkumas dėl vaikų raidos sutrikimų, dėl sveikatos priežiūros finansavimo, dėl raidos sutrikimų specialistų pasiekiamumo. „Svarbiausia, ką girdime ir kas rūpi, – tai eilių sutrumpinimas ir lėšų paskirstymas. Labai sveikiname, kad susikūrėte ir labai tikimės, kad Jūsų visų balsą išgirs visuomenė – tai labai svarbu“, – į globėjų ir įtėvių rūpestį reagavo viceministė Vilma Šilalienė.

Ministras Linas Kukuraitis pabrėžė, kad ministerijos ir asociacijos bendradarbiavimas yra ypač prasmingas ir naudingas. Pasak ministro, numatoma gerinti socialinių paslaugų teikimo tinklą, jų efektyvumą socialinės rizikos šeimoms bei jose gyvenantiems vaikams, skatinti globą šeimoje, siekiant užtikrinti be tėvų globos likusiems vaikams kuo artimesnę šeimai aplinką, skatinti globėjų bendradarbiavimą su socialiniais darbuotojais, taip pat kompleksinės pagalbos vaikui ir šeimai sistemos plėtrą, įgalinant šeimas laiku gauti reikalingą kvalifikuotą pagalbą.

Šiuo metu įvaikinimo procedūra Lietuvoje susideda iš aštuonių įvaikinimo žingsnių – pradedant nuo kreipimosi į savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrių, dokumentų pateikimo, pasirengimo įvaikinti patikrinimo, mokymų būsimiems įtėviams, išvados apie asmens, norinčio įvaikinti vaiką, pasirengimą įvaikinti pateikimo, įrašymo į Norinčių įvaikinti Lietuvos Respublikos piliečių, nuolat gyvenančių Lietuvos Respublikoje, sąrašą iki galimo įvaikinti vaiko pasiūlymo ir teisminio proceso dėl įvaikinimo.

Vaikui, kuriam nustatyta globa (rūpyba) šeimoje, jo globos laikotarpiu skiriama 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur) išmoka per mėnesį. Siekiant suteikti efektyvesnę finansinę pagalbą vaikus globojančioms šeimoms, nuo 2017 m. sausio 1 d. globėjui (rūpintojui) už vaiką, kuriam globa nustatyta šeimoje, mokamas globos  išmokos tikslinis priedas, kurio dydis šiuo metu yra 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur).

Susitikime taip pat kalbėta apie tai, kad Lietuvos šeimoms, nusprendusioms auginti vaikus, likusius be tėvų globos, būtina ne tik visa reikalinga informacija, bet ir pagalba bei palaikymas. Tam būtina plėtoti kompleksinę pagalbos vaikui ir šeimai, kaip ir globotiniui ir globėjui, sistemą, skatinti bendradarbiavimą su globėjų ir įtėvių mokymo ir konsultavimo atestuotais socialiniais darbuotojais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2016 m. pabaigoje globa (rūpyba) Lietuvoje buvo nustatyta 9112 vaikams, 5480 – globoti (rūpinti) šeimoje; 443 – šeimynoje; 3189 – globos įstaigose.

2016 m. 80 Lietuvos Respublikos piliečių, nuolat gyvenančių Lietuvoje, šeimų (80 sutuoktinių porų) įvaikino 90 tėvų globos netekusių vaikų (2014 m. įvaikinti 88 vaikai, 2015 m. – 99 vaikai). Dar 53 šeimos įsivaikino 67 be tėvų globos likusius vaikus pagal tarptautinio įvaikinimo procedūrą.

Susitikime taip pat  dalyvavo LT globėjų ir įvaikintojų asociacijos valdybos nariai: Giedrė Kaminskaitė-Salter, Tomas Rimkus, Zigmas Giedrimas ir Inga Vezevičienė bei socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Šilalienė, SADM Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Daina Urbonaitienė, socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Kristina Paulikė ir Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės pavaduotoja Vita Šulskytė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *