Plečiamas Alytaus ir Ročesterio bendradarbiavimas: veiklą papildo verslo ryšiai

Tikrai draugystei joks atstumas nebaisus. Taip galima pasakyti ne tik apie žmonių ryšius, bet ir apie septynerius metus trunkančią Alytaus ir tolimosiose Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusio Ročesterio miesto draugystę. Nepaisant miestus skiriančio atstumo, Ročesterio miestą galima pavadinti vienu aktyviausių Alytaus miestų partnerių.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės mero Vytauto Grigaravičiaus, tarptautinis bendradarbiavimas yra labai svarbus: „Galime keistis patirtimi, semtis idėjų ar kartu jas įgyvendinti, organizuoti įvairius bendrus sporto, kultūros ar kito pobūdžio renginius. Džiugu, kad  nepaisant didelio mus skiriančio atstumo kartu su Ročesterio miestu įgyvendinome ne vieną bendrą projektą ir, tikiuosi, dar daug jų įgyvendinsime ateityje”.

Alytaus ir Ročesterio bendradarbiavimo ryšiams palaikyti Ročesteryje įsteigtas Alytaus ir Ročesterio susigiminiavusių miestų komitetas. Jam vadovauja Lietuvos Respublikos garbės konsulas JAV Rimas Česonis. Anot jo, šiame komitete dirba įvairių emigracijos bangų atstovai: „Turime karo pabėgėlių, senų emigrantų anūkų ir visiškai lietuviško kraujo neturinčių asmenų. Visus juos jungia meilė Lietuvai ir jos žmonėms.”

Iki šiol Alytaus ir Ročesterio miestus siejo daugiausia švietimo, socialinės, jaunimo politikos sričių bendradarbiavimas. Šiemet bendrą veiklą turėtų papildyti ir verslo sritis.

2017 m. kovo 26 d. – balandžio 2 d. Vilniaus pramonės, prekybos ir amatų rūmų Alytaus filialas organizuoja Lietuvos verslo misiją į JAV Ročesterio ir Niujorko miestus.

Pasak Vilniaus pramonės, prekybos ir amatų rūmų Alytaus filialo direktoriaus R. Ambroževičiaus, verslo misija į JAV organizuojama pagal projektą „Jungtinės eksporto pajėgos”. Jis didžiąja dalimi finansuojamas struktūrinių fondų lėšomis. Ketina dalyvauti 10 Alytaus miesto ir šalies verslininkų.

Viešnagės JAV metu verslininkai lankysis Ročesterio ir Niujorko įmonėse, dalyvaus susitikimuose su verslininkais.

 

Dėmesys mažiesiems alytiškiams ir senjorams

 

Jau dešimt metų Alytaus ir Ročesterio susigiminiavusių miestų komiteto, kuris įkurtas siekiant palaikyti glaudžius šių dviejų miestų ryšius, nariai ypatingą dėmesį skiria mažiesiems alytiškiams ir senjorams. Alytaus miesto socialinės rizikos sąraše esančios šeimos, Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose ir Alytaus vaikų namuose augantys vaikai, Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centre slaugomi senjorai kasmet pradžiuginami iš Ročesterio atkeliaujančiomis kalėdinėmis dovanėlėmis. Jas mažiesiems alytiškiams paruošia Alytaus ir Ročesterio susigiminiavusių miestų komiteto narių šeimos, o jų atgabenimu į Alytų rūpinasi šio komiteto narė Joanne Naujokas. Ne išimtis buvo ir šie metai. Saldumynais,  kanceliarinėmis prekėmis, drabužiais ir kitomis maloniomis dovanomis pradžiuginta daugiau kaip 100 mažųjų alytiškių ir senjorų.

Iš Alytaus į Ročesterį keliauja lietuviškos knygos

Alytaus ir Ročesterio susigiminiavusių miestų komitetas vienija nemažą būrį išeivijos lietuvių.  Nors ir gyvena už Atlanto, jie domisi Lietuvos aktualijomis ar literatūra. Jau ketverius metus iš eilės Lietuvos Respublikos garbės konsulas JAV Rimas Česonis vienos Ročesterio bibliotekos fondo lėšomis iš Alytuje esančio knygyno „Remedija” perka nemažai įvairios literatūros. Šiemet į JAV jau iškeliavo 26 knygos apie Lietuvos istoriją, tautosaką, kulinarinį paveldą, meną ar dailę. Ši literatūra papildys Ročesteryje įsikūrusios lietuvių bibliotekėlės lentynas ir praturtins čia gyvenančių išeivijos lietuvių  ir amerikiečių žinias apie Lietuvą.

Aktyvus švietimo bendradarbiavimas 

Alytų ir Ročesterį sieja ir glaudus švietimo bendradarbiavimas. Draugiškus bendradarbiavimo ryšius su Ročesteriu palaiko Alytaus kolegija ir Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija. Prieš kelerius metus Alytaus kolegijoje penkis mėnesius tarpkultūrinės komunikacijos ir viešojo kalbėjimo dalykus dėstė Dženesio universiteto profesorius, Alytaus ir Ročesterio susigiminiavusių miestų komiteto Akademinio bendradarbiavimo pakomitečio narys Josephas A. Bulsys.

Ročesteryje viešėjo Alytaus kolegijos direktorė Danutė Remeikienė ir Tarptautinių ryšių skyriaus vedėja Rozalija Radlinskaitė. Jos domėjosi JAV švietimo sistema ir bendradarbiavimo ryšių plėtros galimybėmis.
Praėjusiais metais į Alytaus kolegiją keliavo siuntiniai su Alytaus ir Ročesterio susigiminiavusių miestų komiteto surinkta literatūra, organizuotos „Skype” konferencijos „Suny” Dženesio universiteto ir Alytaus kolegijos studentams ir dėstytojams.

Alytaus A. Ramanausko-Vanago gimnazija organizavo du rašinio konkursus patriotinėmis temomis, jų laimėtojams piniginius prizus skyrė Alytaus ir Ročesterio susigiminiavusių miestų komitetas.

Per septynerius metus nuveikta tikrai daug. Organizuotos Ročesterio fotografų, Alytaus Piliakalnio progimnazijos mokinių piešinių parodos Alytuje ir Ročesteryje. Prieš kelerius metus Alytų ir Ročesterį sujungė unikalus koncertas – tiesioginis muzikinis tiltas „Ročesteris – Alytus”,  alytiškiams transliuotos Ročesterio radijo laidos „Dainos aidas”, organizuota gausybė kitos įvairios ir įdomios veiklos.

Viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *