Nuo liepos 1 d. Alytuje įvedama dvinarė įmoka už komunalinių atliekų tvarkymą

Vasario 9 d. posėdžiavusi Alytaus miesto savivaldybės taryba patvirtino Alytaus miesto savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatus.

Vadovaujantis minėtu dokumentu,  vietinė rinkliava nustatyta iš pastoviosios ir kintamosios rinkliavos dedamųjų. Pastoviąją įmokos dalį privalės mokėti visi atliekų turėtojai. Kintamąją įmokos dalį mokės nekilnojamojo turto objektų savininkai, kuriems bus faktiškai teikiama komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslauga.

Daugiabučių namų gyventojai, vasarą praleidžiantys sodybose ar užsienyje, t. y.  nesinaudojantys turtu, pateikę deklaraciją galės nemokėti kintamos rinkliavos dalies, kuri vidutiniam butui sudaro apie ketvirtadalį kainos. Tai reiškia, kad nesinaudojantiems butu rinkliavos kaina nedidėtų išvis.

Nustatyta, kad 50 kv. m. buto gyventojams mokestis už šiukšles didės pusantro euro per mėnesį, individualių namų gyventojams nuo 1,16 iki 1,75 Eur.

Pasak Alytaus regiono atliekų centro direktoriaus Algirdo Reipo, rinkliava už atliekų tvarkymą auga dėl to, kad Alytaus miesto savivaldybė ilgą laiką iš biudžeto dotavo atliekų tvarkymą. Šiais metais savivaldybė nutarė tos dotacijos nemokėti, todėl  už atliekų tvarkymą turės  mokėti patys gyventojai.

Mažas pajamas gaunantys asmenys galės naudotis lengvata ir nemokės vietinės rinkliavos daugiau negu 1% gaunamų pajamų dydžio.

Šeimos, auginančios mažamečius vaikus iki 3 metų ar, jeigu šeimoje yra slaugomas ligonis, bus galimybė gauti papildomą rinkliava neapmokestintą atliekų surinkimo konteinerį, t. y. antras konteineris bus išvežamas nemokamai.

Rinkliavos mokėtojams, kurie mokestį už atliekų tvarkymą mokės elektroninėje aptarnavimo savitarnos svetainėje ir už visą mokestinį laikotarpį apmokės vienu pavedimu, rinkliava mažinama 5 proc.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Vidos Mačernienės, tokia siūloma dvinarė apmokestinimo sistema skatina išrūšiuoti daugiau antrinių žaliavų, kompostuoti biologines atliekas, nes tokiu atveju reikalingas mažesnės talpos mišrioms atliekoms skirtas konteineris arba retesnis jo aptarnavimo dažnis.

Kaip sakė Alytaus regiono atliekų centro  direktorius Algirdas Reipas, naujoji rinkliavos už komunalines atliekas tvarka atitinka Vyriausybės nutarimu patvirtintus reikalavimus, o kai kuriose šalies savivaldybėse ji jau yra taikoma. Šiuo metu dvinarė sistema patvirtinta Birštone ir Prienuose.

A. Reipo teigimu, jei ši sistema pasiteisins ir žmonės parodys nusiteikimą rūšiuoti, bus galima žengti tolimesnius atliekų sistemos tobulinimo žingsnius: „Mieste bus įdiegti nauji konteineriai. Kiekvienas norintis į konteinerį išmesti šiukšles turės identifikatorių, su kuriuo galės atsirakinti konteinerį. Įvedus šią naujovę, bus aišku, kiek kiekvienas butas išmeta atliekų”.

Viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *