Išdalintas Alytaus miesto biudžeto pyragas. Kam atriekta daugiausiai?

Dar vakar Alytaus miesto savivaldybės internetiniame puslapyje buvo paskelbta informacija apie tarybos komitetuose baigtą svarstyti 2017 metų biudžetą ir tai, kad jis jau paruoštas tarybai patvirtinti.

Pasirodo, komitetuose, kuriuose dirba visų tarybos frakcijų nariai, iki galo dėl biudžeto taip ir nebuvo susitarta. Šiandien, tarybos posėdžio metu, tvirtinant biudžeto projektą, tarp valdančiųjų ir opozicijos įsiplieskė arši diskusija.

Kai kurių tarybos mažumai priklausančių frakcijų atstovai piktinosi ir reikalavo biudžeto tvirtinimą atidėti, esą jo projektas pateiktas tik vos prieš kelias savaites ir trūko laiko su juo susipažinti.

„Ankstesniais metais biudžeto projektas tarybos narius pasiekdavo dar spalio ar lapkričio mėnesiais, šiemet – sausio viduryje. Jo svarstymas – atsakingas darbas, o toks valdančiųjų skubėjimas kelia didelių abejonių, – portalui dzukijosveidas.lt sakė socialdemokratų frakcijos narys Nerijus Cesiulis.

Dabartinis projektas neparengtas, neišdiskutuotas. Kyla klausimas, kodėl valdantieji jį siekia kuo greičiau prastumti. Jis be ateities perspektyvų, naudos miestui. Pinigai niekur neinvestuojami, skirti kažkokiam pravalgymui“.

Tuo tarpu tarybos valdančiajai daugumai priklausantis konservatorius Povilas Labukas įsitikinęs, kad biudžeto projektas – puikus komandinio darbo rezultatas. Jis džiaugiasi, kad svarstant jį darbas frakcijoje, koalicijoje ir komitetuose vyko labai produktyviai ir nesupranta, kodėl piktinasi opozicijos atstovai.

„Tik nuo mūsų pačių priklauso darbo rezultatai. Jei ieškosite priežasčių nedirbti, tai ir nedirbsite. Sutinku, terminai nėra beribiai, todėl kartais tenka paskubėti, neatidėlioti darbų“,- tikino P. Labukas.

Vis dėlto šiandien biudžetas buvo patvirtintas, už jį balsavo 15 tarybos narių. Jame – 53,73 milijonai eurų, metų eigoje padidės dar 2-3 mln. Šiemet jis net 9 mln. eurų didesnis, lyginant su praeitų metų biudžetu, tačiau taip yra dėl pasikeitusių įstatymų – šiemet į biudžeto pajamas įskaičiuojamos ir Europos Sąjungos paramos lėšos.

Dešimties suplanuotų įvairių programų įvykdymui mieste reikia daugiau kaip 74,5 mln. eurų, iš jų beveik 51,3 mln. būtini savarankiškoms funkcijoms atlikti. Deja, joms iš biudžeto bus skirta net 40 procentų mažesnė suma nei reikia, tik apie 30 mln. eurų.

Nors per praėjusius metus Alytuje padaugėjo senjorų, sumažėjo ne tik gyventojų, bet ir vaikų iki 17 metų, tačiau švietimo programai iš miesto biudžeto šiemet atseikėta didžiausia dalis, net 22,8 mln. eurų.

4 mln. skirti miesto infrastruktūros gerinimui – gatvių rekonstrukcijai, šaligatvių atnaujinimui, saugaus eismo priemonėms, maždaug tiek pat pinigų atiteko ir pačios savivaldybės veiklai – specialistų tobulinimuisi, miesto įvaizdžio gerinimui, paslaugų perkėlimui į elektroninė erdvę.

Kiek daugiau nei 4 mln. eurų skirta ir kultūros bei sporto programai. Lėšos bus išleistos organizuojant miesto šventę, kitus įvairius kultūros ir sporto renginius, SKATE parko įrengimui, sinagogos rekonstrukcijai.

Sveikatai ir socialiniams reikalams, tarp kurių įvairios išmokos, pašalpos ir kompensacijos, viešųjų darbų organizavimas, apskrities ligoninės remontas – 8,3 mln. eurų, savivaldybės turimam turtui valdyti ir prižiūrėti – 9,4 mln. eurų.

Verslo skatinimui ir Pramonės parko infrastruktūrai atiteko viena mažiausių biudžeto dalių – vos 314 tūkst. eurų. Mažesnė už ją skirta tik urbanistiniam planavimui – kiek daugiau nei 200 tūkst. eurų bus išleista že­mė­tvarkos pla­na­vi­mui, de­ta­lių­jų pla­nų ir kitų dokumentų rengimui.

Ingrida Surdokaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *