Alytiškiams ir rajono valdžiai susitarti nepavyko

Karštos diskusijos būta trečiadienio vakarą susitikime, į kurį Alytaus rajono savivaldybės atstovai pakvietė miesto gyventojus. Pastarieji prieštarauja, kad Margio gatvėje, 12 numeriu pažymėtame pastate veiktų Psichosocialinės pagalbos centras.

Pastatas priklauso Alytaus rajono savivaldybei, o Psichosocialinės pagalbos centro įsteigimą jame prieš keletą mėnesių posėdyje patvirtino rajono tarybos nariai. Tiesa, toks jų sprendimas papiktino miestelėnus. 130 jų bendrai raštu kreipėsi į Alytaus miesto ir rajono merus, esą sprendimas šiame pastate įkurti tokios paskirties centrą yra neracionalus ir nelogiškas.

Susitikimo metu Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas ramino alytiškius, esą centre bus teikiamos įvairios informavimo bei konsultavimo paslaugos, psichologinė pagalba socialinės rizikos asmenims. Jis būtų įrengtas pasinaudojant Europos Sąjungos lėšomis, o projekto vertė – daugiau kaip 188 tūkst. eurų.

Pavyzdžiui jame pagalbos sulauktų alkoholio atsisakę ir ne mažiau kaip 3 metus blaiviai gyvenantys žmonės, smurtą artimoje aplinkoje patyrę asmenys. Esant reikalui pastarieji įstaigoje galėtų pagyventi keletą dienų, jiems bus įrengti kambariai.

„Narkomanai čia nesirinks, jei jūs to bijote. Bus pastatyta tvora, įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, o nakvojančius centre prižiūrės budintys specialistai“, – susitikime žadėjo rajono savivaldybės vadovas.

„Neabejoju, kad kiekvieno jūsų artimų žmonių, pažįstamų tarpe yra vartojančių alkoholį, negi nenorėtumėte tokiems žmonėms pagelbėti“,- susirinkusiųjų retoriškai klausė rajono Visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė. Po projekto įgyvendinimo pastate veiklą vykdytų ir jos vadovaujamas biuras.

Tačiau tai neįtikino miestelėnų. Juos labiausiai žeidžia tai, kad pastatą 1993 metais rajono savivaldybei padovanojęs Stasys Janavičius iškėlė sąlygą, jog jis bus naudojimas švietimo tikslais, o planuojamas Psichosocialinės pagalbos centras su tuo nieko bendro neturi.

Alytiškiai siūlo centrą įkurti poliklinikos pastate, kuris priklauso Alytaus rajono savivaldybei, esą ten ir susisiekimas patogesnis rajono gyventojams, ir vieta geriau žinoma. „Jūs savivaliaujate, nesilaikote susitarimo su ankstesniu savininku, tiksliai nepasakote, kam šis pastatas bus skirtas – mums kalbate viena, o posėdžiuose sprendimus priimate visiškai priešingus. Esame bendruomenė ir privalote paisyti mūsų nuomonės“,- piktinosi susirinkusieji.

Jie tikino visomis priemonėmis priešinsis Psichosocialinės pagalbos centro įkūrimui – stovės susikibę rankomis ir neprileis prie pastato darbininkų bei sunkiasvorių mašinų, jei reiks kreipsis į Europos Sąjungos komisiją.

Susitarti alytiškiams ir rajono valdžios atstovams susitikimo metu taip ir nepavyko. Miestelėnai siūlė pagalvoti, kaip pastatą panaudoti švietimo, o ne socialiniais tikslais, o rajono meras paprašė susirinkusiųjų išsirinkti tris atstovus, su kuriais būtų galima dar kartą susitikti ir pasikalbėti. „Tokiame chaose, kuris vysta šiandien sprendimo nerasime, jūs visi atėjote jau neigiamai nusiteikę“,- susitikimą užbaigė A. Vrubliauskas.

Ingrida Surdokaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *