Alytus ledo pinklėse

Pirmoji naujųjų metų savaitė Alytuje priminė populiarų televizijos realybės šou „Ledo kelias“, kurio dalyviai – vilkikų vairuotojai – sudėtingomis ir pavojingomis oro sąlygomis ledu padengtu keliu privalo nugabenti krovinį į tam tikrą vietą.

Nors Alytus – ne Kanados šiaurė, o mūsų vairuotojai – ne nuotykių slidžiame kelyje ištroškę realybės šou dalyviai, tačiau pastarosiomis dienomis Dzūkijos sostinės gatvės primena patį tikriausią „ledo kelią“. Nesvarbu, važiuosite kuria nors pagrindine gatve ar nedidele siaura gatvele, storu ledo sluoksniu padengtos beveik visos miesto gatvės.

Tačiau juk žiema neužklupo netikėtai, atkeliaujančius šalčius ir gausų sniegą sinoptikai prognozavo gerokai ankščiau, todėl tikrai buvo laiko pasiruošti. Akivaizdu, namų darbai nebuvo atlikti ir ūkiškumo miesto valdžia stipriai pristigo.

Nors savivaldybė viešai deklaruoja, kad gatvėse išbarstyta tonos druskos ir žvyro mišinio, o bendrovės „Raguvilė“, kuri prižiūri Alytaus miesto gatves, sunkiasvorės mašinos darbuojasi kone kiaurą parą padidintu pajėgumu, tačiau rezultatai kalba patys už save – per pastarąsias kelias dienas Alytuje įvykusių autoavarijų skaičius viršijo mėnesio suvestines.

Miesto meras Vytautas Grigaravičius savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje išsakė nuomonę, esą žvyro ir druskos miesto gatvėse išpilta nemažai, tačiau dėmesio joms išties pritrūko. Be to, Alytuje, lyginant su kitais šalies miestais, labai daug prisnigo, problemų sukėlė ir pačių vairuotojų nerūpestingumas, žiemai pasiruošti turėtų ir jie, ne tik kelininkai.

Kol vieni teisinasi, kiti dirba be jokio tikslo miesto gatvėse barstydami žvyrą ir druską, miestelėnai pyksta, keiksnoja vietos valdžią. Ir tai savaime suprantama, juk švaistomi jų pačių – mokesčių mokėtojų, pinigai. Jie išbarstomi su druska, kuri ledą tirpdo iki -10, o esant didesnei neigiamai temperatūrai, ji tiesiog neveikia. Pastarosiomis dienomis ir naktimis temperatūra lauke buvo nukritusi gerokai žemiau -20.

Alytaus miesto ir rajono gyventojai dėl nevalomų gatvių ir kelių raginami pasirašyti peticiją. Socialiniame tinkle „Facebook“ startavo situaciją mieste pašiepianti socialinė akcija „Dzūkų sostinė čiuožia“, o kitų miestų gyventojams per įvairias šalies žiniasklaidos priemones siūloma aplenkti Alytų.

Portalas dzukijosveidas.lt pasidomėjo situacija Marijampolėje, kurioje pirmąją naujųjų metų savaitę taip pat būta stipraus šalčio ir gausaus sniego. Vaizdas Suvalkijos sostinėje gerokai nustebina, o sugrįžus į Alytų apima tik dar didesnis pyktis.

Tiesa, jau nuo sekmadienio šaltis pamažu traukiasi, tai reiškia, kad ledo gatvėse per keletą artimiausių dienų turėtų nebelikti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *