Nuo 2017 m. atsisakoma gimimo, santuokos, ištuokos ir mirties liudijimų

2017 m. sausio 1 d. įsigalioja Lietuvos Respublikos civilinės būklės aktų registravimo įstatymas, pagal kurį atsisakoma gimimo, santuokos, ištuokos, mirties bei vardo ir pavardės keitimo liudijimų. Vietoj civilinės būklės aktų įrašų liudijimų bus išduodamas teisingumo ministro patvirtintos formos civilinės būklės akto įrašą liudijantis išrašas. Civilinės būklės akto įrašą liudijantis išrašas bus išduodamas tik asmeniui pageidaujant.

Kita naujovė, kad Civilinės metrikacijos skyrius savo iniciatyva, nedalyvaujant asmenims, registruos tėvystės pripažinimą, tėvystės (motinystės) nustatymą, nuginčijimą, įvaikinimą, santuokos nutraukimą ir mirtį bei įtrauks į apskaitą bažnyčios nustatyta tvarka sudarytas santuokas, remdamasis dokumentais, gautais iš Lietuvos Respublikoje juos sudarančių įstaigų ir teismų.

Mirusiojo artimiesiems nereikės kreiptis į civilinės metrikacijos įstaigą dėl mirties registravimo. Mirus žmogui, asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduos medicininį mirties liudijimą, su kuriuo mirusiojo artimieji organizuos mirusio asmens laidojimą: gaus leidimą laidoti, kremuoti palaikus, juo remiantis bus išmokamos laidojimo ir kitos pašalpos bei kompensacijos.

Gimimas kaip iki šiol bus registruojamas civilinės metrikacijos įstaigoje remiantis vaiko tėvų ar vieno iš jų pareiškimu ir sveikatos priežiūros įstaigos sudarytu vaiko gimimo pažymėjimu.

Asmenys dėl gimimo, santuokos registravimo, civilinės būklės akto įrašą liudijančių išrašų gavimo, dėl gimimo, santuokos, santuokos nutraukimo, mirties įrašų, sudarytų užsienio valstybėse, įtraukimo į apskaitą ir kitų metrikacijos paslaugų galės kreiptis į bet kurią civilinės metrikacijos įstaigą asmeniškai, per atstovą arba per metrikacijos elektroninių paslaugų informacinę sistemą (MEPIS). Prašymai įregistruoti santuoką pateikiami tik asmeniškai atvykus į civilinės metrikacijos įstaigą abiem ketinantiems susituokti asmenims.

Jeigu į civilinės metrikacijos įstaigą kreipiasi asmuo, kuris nemoka lietuvių kalbos, turi dalyvauti vertėjas. Vertėją pakviečia asmuo savo iniciatyva ir jo paslaugas apmoka iš savo lėšų.

Alytaus m. sav. inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *