Naujųjų metų vakarą Alytaus miesto teatras pavirs akvariumu

Paskutinę metų dieną Alytaus miesto teatro didžiojoje salėje įvyks premjera – Arvydo Lebeliūno režisuojamo spektaklio ,,Sudie, pone Lorencai“ pristatymas naujametinei publikai. Žiūrovai kartu su spektakliu galės tarti „sudie“ besibaigiantiems metams, rūpesčiams bei vargams, o kartu su komiškos dramos veikėjais pasinerti į siurrealistinį Moriso Panyčiaus (Morris Panych) pasaulį. Kanadiečių dramaturgas vaizduoja šeimyninę dramą, kuri stebina savo unikalumu, tarsi patvirtindama posakį, kad visi laimingieji yra laimingi vienodai, o visi kenčiantieji išgyvena savo kančias skirtingai. Šis kalambūras gyvenime neatrodo itin šmaikštus, tuo tarpu scenoje jis nepraranda savo komiškumo. Kaip bebūtų keista, nestandartiškiausia šiame dramos kūrinyje yra mergaitė Airis – štai taip prasideda jos išpažintis:
Aš gyvenu krašte, kuriame nieko nevyksta, ir mieste, kuriame nieko nevyksta. Namuose, kuriuose niekada nieko ypatingo nenutikdavo. Iki šiol. (…) Aš viena. Čia, po šiuo feichojos medžiu aš meldžiuosi už jo mažytę sielą. Jei nori, kad tavo auksinė žuvelė kada nors patektų į rojų, turbūt nenuleisi jos unitaze. Bet mano mama tai padarė. Ir todėl savo žuvelės garbei, aš pagarbiai laidoju šią šaldytą žuvų lazdelę. (…) Šįryt mokykloje buvo oro pavojus ir aš iškart supratau, kas tai. Tai jis! (…) Tai mano Amalis pradėjo valdyti pasaulį.
Gal todėl spektaklio režisierius Lebeliūnas pagrindinį dėmesį skiria panelei Airis. Anot jo, mes visi esame pergyvenę vienokius ar kitokius šeimyninius sukrėtimus. Svarbu suvokti kaip tai išgyvena vaikas, kaip jis reaguoja į tai, kas suaugusiems yra natūralu. Pagrindinė pjesės vaikėja turi savitą psichologiją, savaip mato šį pasaulį. Panelė Airis pasitelkia savo fantaziją ir kiekvienam suaugusiam suteikia savo pavadinimą. Ir tada mes daug dalykų pamatom jos akimis: kas pavojingas, kas užburtas, kas laukia kažkokio bučinio… Ji gyvena tokiame keistame pasaulyje, kur viskas įgauna pasakos semantiką, kur viskas turi savo reikšmę, savo sprendimą, savo laimingą pabaigą. Ji išmoksta tarti „sudie“ savo besibaigiančiai vaikystei, savo auksinei žuvelei Amaliui, nepažįstamajam ponui ir prisijaukinti suaugusiųjų pasaulio taisykles, sprogstantį šeimos akvariumą… Beje, originalus pjesės pavadinimas ir verčiamas – ,,Mergaitė akvariume auksinei žuvelei“.
Šiame spektaklyje vaidina penki Alytaus teatro aktoriai: Andra Kavaliauskaitė, Inesa Pilvelytė, Ona Gudaitytė, Jonas Gaižauskas, Vidas Vaškius. Spektaklio kūrėjai – menininkai iš Kauno: nuostabią scenografiją kuria dailininkas Sergėjus Boccullo, o matematines lygtis sprendžia režisierius Arvydas Lebeliūnas. Anot jo, veikėjų tarpusavio santykiai yra tarsi geometrija, tarsi koks matematinis uždavinys: „Jei ponui Lorencui patinka mano mama, mano tėčiui patinka mano mama, o mano mamai patinka ponas Lorencas, kelintą maždaug panelė Roza grįš iš darbo?“

Premjera – 2016 m. gruodžio 31 d. 18 val. dviejų dalių spektaklis su pertrauka, trukmė – 2 val. 10 min. Bilieto kaina – 12, 15, 18 €.

Daugiau apie festivalį:
www.alytausteatras.ltt
www.facebook.com/Alytausmiestoteatras/

 

Alytaus m. teatro inf.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *